Στρατηγικός στόχος της Ελλάδας μία οικονομία χαμηλού άνθρακα

Στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο, που διαθέτει "ισχυρό κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο", αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε διημερίδα που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη με θέμα "Διεθνείς Περιβαλλοντικές Συνθήκες: Μια Ολοκληρωμένη Προσέγγιση".

"Θέματα όπως είναι η μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, οι ροές και ο τρόπος χρηματοδότησης μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών παραμένουν ακανθώδη και πάντα στο προσκήνιο όλων των διεθνών περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών συμφωνιών είτε μιλάμε για την κλιματική αλλαγή είτε για την διαχείριση και μείωση κινδύνου καταστροφών είτε για την αναπτυξιακή βοήθεια", τόνισε ο κ .Φάμελλος.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, η πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να κρατήσει τον ηγετικό της ρόλο στην παγκόσμια προσπάθεια περιορισμού των εκπομπών και να παραμείνει αξιόπιστη και προσηλωμένη στους στόχους. Συνεπώς, "δεν αρκούν οι διακηρύξεις και οι δηλώσεις, χρειαζόμαστε διάλογο με απτά αποτελέσματα".

Όπως τόνισε ο κ. Φάμελλος διαφαίνεται ότι το μοντέλο ανάπτυξης που χρειάζεται σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο θα πρέπει να έχει ως κυρίαρχα στοιχεία την οικονομία χαμηλού άνθρακα και την κυκλική οικονομία (δηλαδή, τη χρησιμοποίηση των κατάλοιπων μίας παραγωγικής διαδικασίας για την κατασκευή νέων προϊόντων).

"Πρόκειται για μοντέλο ανάπτυξης που δεν αναλώνεται αποκλειστικά στη μεγέθυνση του ΑΕΠ: Έχει επίσης κυρίαρχο κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο. Διότι, η παραγωγική ανασυγκρότηση, το νέο αναπτυξιακό σχέδιο, δεν είναι ουδέτερες έννοιες, κοινωνικά ή περιβαλλοντικά, και άρα πολιτικά. Έχουν ένα βαθύτερο προοδευτικό χαρακτήρα, με επιστημονική βάση: Τη γνώση ότι η παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα δεν είναι αντίπαλος της οικονομίας. Σε αυτό η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν πάρει θέση", τόνισε.

Για το αναπτυξιακό μέλλον της Ελλάδας είπε πως η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα είναι η συμβολή της χώρας μας στην παγκόσμια προσπάθεια μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου. "Πρόκειται για εθνικό στρατηγικό στόχο τον οποίο έχουμε ήδη επιλέξει ως κυβέρνηση", τόνισε χαρακτηριστικά.

Έδωσε επίσης παραδείγματα από τις σχετικές επερχόμενες πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ για την κυκλική οικονομία, ενώ προανήγγειλε Forum Κυκλικής Οικονομίας όπου θα συμμετέχουν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι και φορείς, με στόχο την κοινή συμβολή στην έρευνα και την καινοτομία.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΕγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα