Η κάθοδος της Μασούτης αλλάζει το χάρτη στο λιανεμπόριο

Η κάθοδος της Μασούτης αλλάζει το χάρτη στο λιανεμπόριο - Κεντρική Εικόνα/VideoΝέες ανακατατάξεις στον χάρτη του λιανεμπορίου προκαλεί η κάθοδος της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας σουπερμάρκετ Μασούτης στην Αθήνα, μέσω της εξαγοράς της μεσαίας τάξης αλυσίδας, Προμηθευτική.

Σε μία περίοδο έντονων ανατροπών που προηγήθηκαν στον κλάδο, μετά την εξαγορά της Μαρινόπουλος από τη Σκλαβενίτης, η Μασούτης πυροδοτεί εκ νέου τον ανταγωνισμό και επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των στελεχών της αγοράς ότι η συρρίκνωση στο λιανεμπόριο θα συνεχιστεί είτε μέσω εξαγορών είτε μέσω δημιουργίας ενιαίων σχημάτων.

Η κάθοδος στην Αθήνα αποτελούσε στόχο της Μασούτης τουλάχιστον την τελευταία διετία, η οποία είχε εξετάσει το ενδεχόμενο ακόμη και μέσω της αυτόνομης ανάπτυξης. Το σενάριο αυτό απορρίφθηκε ενώ πολλές φορές η αλυσίδα έγινε αποδέκτης προτάσεων εξαγοράς από άλλες μεγάλες αλυσίδες.

Τελικά η Μασούρης κατάφερε να μην υποκύψει στις προτάσεις και ξεκίνησε τις επαφές για την απόκτηση αλυσόδας που θα της εξασφάλιζε το «διαβατήριο» για την είσοδο της στην αθηναϊκή αγορά.

Η Προμηθευτική διαθέτει 57 καταστήματα, ένα κατάστημα franchise εντός του νομού Αττικής, απασχολεί πάνω από 1.050 υπαλλήλους ενώ συνεργάζεται με 300 και πλέον προμηθευτές.

Η αλυσίδα κατέγραψε αύξηση πωλήσεων για την οικονομική χρήση από 1/7/2016 έως 30/6/2017. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 5,42% φτάνοντας τα 116, 7 εκατ. ευρώ, αν και τα αποτελέσματα προ τόκων και φόρων σημείωσαν κάμψη κατά 19,3% και διαμορφώθηκαν στα 2 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την Διαμαντής Μασούτης το 2017 εμφάνισε μείωση τζίρου 4,9% σε σχέση με το 2016, καθώς ο τζίρος της έκλεισε στα 761,6 εκατ. ευρώ, έναντι 800,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Με την εξαγορά της Προμηθευτικής το δίκτυο της Μασούτης ια αριθμεί πλέον 329 καταστήματα.

Από το 2012 η αλυσίδα βραβεύεται στην Ελλάδα ως καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στα βραβεία Great Place to Work Greece, ενώ από το 2013 διακρίνεται παράλληλα και στην Ευρώπη στα Great Place to Work Εurope. 

Πού θα κριθεί το στοίχημα

Πού θα κριθεί όμως το στοίχημα της επικράτησης του ισχυρότερου στη αγορά; Πως θα καταφέρουν οι μεγάλοι παίκτες, Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Μy Market και Lidl να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τα μερίδια αγοράς τους;

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η μάχη θα κριθεί στο ράφι και ο πόλεμος των προσφορών θα φουντώσει εκ νέου.

Ήδη για το 2018, όπως έχει γράψει το insider.gr, οι αλυσίδες έχουν προϋπολογίσει πάνω από 150 εκατ. ευρώ προκειμένου να πριμοδοτήσουν τις προσφορές τους, με στόχο την προσέλκυση περισσότερων καταναλωτών. 

Στην μάχη αυτή ενεργό ρόλο λαμβάνουν και οι προμηθευτές, οι οποίοι ωστόσο μετά από μία διετία «στήριξης» του λιανεμπορίου, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και να προβούν σε ανατιμήσεις, προκειμένου να βελτιώσουν την εικόνα των ισολογισμών τους. 

Είναι ενδεικτικό όσα αναφέρει στο insider.gr επικεφαλής μεγάλης εταιρείας αναψυκτικών: «το 2017 είχαμε σημαντική αύξηση στις πωλήσεις, σε τεμάχια, όμως η κερδοφορία μας παρέμεινε σταθερή ή και ελαφρώς πτωτική.

Με την κάθοδο της Μασούτης στην Αθήνα αλλά και την είσοδο της Spar στην ελληνική αγορά η πολιτική των προσφορών όχι μόνο δεν θα μετριαστεί όπως τουλάχιστον σχεδιάζαν οι αλυσίδες σουπερμάρκετ καθώς «εκπαιδεύουν λάθος τον καταναλωτή», αλλά θα ενταθεί.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της IRI οι καταναλωτές έχουν μπει στο «χορό» των προσφορών και για το λόγο αυτό άλλωστε επισκέπτονται τουλάχιστον έξι δίκτυα λιανικής πώλησης, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

Η επίσημη ανακοίνωση της Μασούτης

Την εξαγορά της Προμηθευτικής ανακοίνωσε και επίσημα η Διαμαντής Μασούτης. 

«Ανακοινώθηκε μια μεγάλη είδηση για το χώρο του λιανεμπορίου και κατ’ επέκταση και για την ελληνική οικονομία. H Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. εξαγόρασε την αλυσίδα καταστημάτων Προμηθευτική Τροφίμων Α.Ε. που βρίσκεται στο νομό Αττικής, με 57 σημεία πώλησης σε λειτουργία και 2 νέα που ανοίγουν με το πρότυπο σχεδιασμό καταστημάτων Μασούτης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά που έχει κάνει η εταιρεία στα 42 χρόνια της αναπτυξιακής της πορείας» αναφέρεται στην ανακοίνωση όπου επίσης τονίζεται πως «Η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της, Γιάννη Μασούτη, είχε εκφράσει την επιθυμία για επέκταση του δικτύου Μασούτης στην Αττική υπό συγκεκριμένες συνθήκες οι οποίες είναι προφανές ότι βρέθηκαν και ευνόησαν μια επιτυχημένη εξαγορά».

Η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. είναι market leader του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα. Διαθέτει δίκτυο καταστημάτων με 273 καταστήματα, 251 καταστήματα λιανικής και 22 καταστήματα χονδρικής Cash & Carry. Αναπτύσσεται γεωγραφικά σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας, Ήπειρο, Φθιώτιδα, Αιτωλοακαρνανία, Εύβοια και τα νησιά Λήμνο, Λέσβο, Χίο και Θάσο. Για το 2017 το προσωπικό που απασχολήθηκε από την εταιρεία, στο σύνολο του ήταν 7.479 άτομα.

Τώρα, η Διαμαντής Μασούτης θα βρίσκεται και στην Αττική και την Άνδρο και θα δώσει την ευκαιρία στους καταναλωτές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τα «ελληνικά και οικονομικά» σούπερ μάρκετ Μασούτης. Η διοίκηση της εταιρείας καλωσόρισε θερμά τους εργαζόμενους και τους διαβεβαίωσε ότι θα φροντίσει για την ομαλή μετάβασή τους στην αλλαγή εργοδοσίας, διασφαλίζοντας όλα τα εργασιακά δικαιώματά τους. Η εταιρεία που διακρίθηκε για 7η συνεχή χρονιά ανάμεσα στις 10 πρώτες εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα υποδέχεται σε αυτό το ξεχωριστό περιβάλλον εργασίας, που λειτουργεί με σεβασμό και προτεραιότητα στο προσωπικό και τους καταναλωτές, τους 1050 εργαζόμενους της Προμηθευτικής Τροφίμων Α.Ε., για μια νέα πορεία στο χώρο.

Η εταιρεία διαθέτει ιδιόκτητο Logistics Center υψηλών προδιαγραφών με πολλές δυνατότητες που μπορεί να υποστηρίξει και αυτό το μεγάλο βήμα ανάπτυξης της εταιρείας. Επίσης, αναπτύσσει δίκτυο franchise με την επωνυμία «express market» με 245 μέλη σε όλη την Ελλάδα.
insider.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα