Αρνητικό το ισοζύγιο για τις ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας

Κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική μπορεί να χαρακτηριστεί η εικόνα των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας στη χώρα, σε ότι τουλάχιστον αφορά τον αριθμό τους.

Σε μια δύσκολη περίοδο, όπου η μετάβαση στη φάση της βιώσιμης ανάπτυξης θα καθοριστεί από την ικανότητα μεταστροφής του παραγωγικού μοντέλου σε οικονομία έντασης γνώσης, η αποτύπωση της εξέλιξης των συστάσεων και διαγραφών των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, δε φαίνεται να συνάδει με αυτή τη στρατηγική.

Βάσει των στοιχείων έρευνας του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) για τη δημογραφία των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας την περίοδο 2011-2016, προκύπτει ότι στη διάρκεια της συγκεκριμένη εξαετίας, η χώρα απώλεσε 36.000 επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, ενώ το ίδιο διάστημα συστάθηκαν μόλις 30.700 επιχειρήσεις, ανάλογης δραστηριότητας.

Αν και η απόκλιση μπορεί να μην φαίνεται μεγάλη, δεδομένης της δραματικής υποχώρησης της επιχειρηματικότητας κατά την εξεταζόμενη εξαετία, ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι την κατάσταση βελτιώνουν τα στατιστικά του 2011, όπου οι συστάσεις υπερέβησαν αισθητά τις διαγραφές και του 2013 που το ισοζύγιο είναι οριακά θετικό. Από το 2014 έως και το 2016, όπως φαίνεται και στο σχετικό γράφημα, οι διαγραφές υποσκελίζουν όλο και περισσότερο τις εγγραφές με αποκορύφωμα το 2016 όπου καταγράφονται 3.999 νέες συστάσεις, αλλά και 6.554 διαγραφές.

Το … ευτύχημα, πάντως, είναι ότι οι συστάσεις επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας στη μεταποίηση, υπερτερούν των διαγραφών με 757 έναντι 599 (κλάδος κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών (ΚΑΔ 26) και επιχειρήσεις κατασκευής φαρμακευτικών προϊόντων (ΚΑΔ 21). Θετικό επίσης, εύρημα, είναι ότι ο ΚΑΔ 72 που σχετίζεται με την επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη, αν και κατέγραψε απώλειες τη διετία 2015 – 2016, το ισοζύγιο την εξεταζόμενη περίοδο παραμένει θετικό.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη του ΕΚΤ και σε ό,τι αφορά το γενικό επιχειρηματικό περιβάλλον οι διαγραφές των επιχειρήσεων συνεχίζουν να αυξάνονται, αν και για πρώτη χρονιά (2016) οι επιχειρηματικές συστάσεις σταμάτησαν τη μειούμενη πορεία τους, που καταγραφόταν σε όλα τα προηγούμενα έτη. Ειδικότερα, επί του γενικού πληθυσμού οι διαγραφές αυξήθηκαν στις 125.500 για το 2016, ενώ οι συστάσεις ξεπέρασαν τις 66.000.


Σε αυτό το πλαίσιο, ο αριθμός των επιχειρηματικών συστάσεων στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας (Μεταποίηση "υψηλής τεχνολογίας" και Υπηρεσίες "υψηλής τεχνολογίας έντασης γνώσης") παραμένει διαχρονικά περίπου 3.000 με 4.000.

Αναλυτικότερα, το μερίδιο των συστάσεων των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας στο σύνολο των επιχειρηματικών συστάσεων καταγράφει αύξηση για την περίοδο μέχρι το 2013 (από το 4,4% το 2011, στο 6,8% το 2013), ενώ για τα πιο πρόσφατα έτη, 2014-2016, αν και καταγράφεται μια μικρή υποχώρηση, παραμένει πάνω από το 6%.

Όσον αφορά στις διαγραφές επιχειρήσεων στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας, ο αριθμός τους αυξάνεται διαχρονικά, υπερβαίνοντας τις 6.500 για το πιο πρόσφατο έτος 2016. Το μερίδιο των διαγραφών επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας στο σύνολο των διαγραφών των επιχειρήσεων της χώρας σημειώνει μικρή μείωση έως και το 2013 (3,4% για το 2013), ενώ από το 2014 αυξάνεται, φθάνοντας το 5,2% το 2016.





Η κατηγοριοποίηση των δραστηριοτήτων υψηλής τεχνολογίας που εφαρμόζει η μελέτη με βάση τη Eurostat, αφορά:

Α. Υψηλή τεχνολογία στη Μεταποίηση (high-tech manufacturing): Παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων (Κωδικός Αριθμού Δραστηριότητας / ΚΑΔ:21), Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων (26), Κατασκευή αεροσκαφών και διαστημοπλοίων και συναφών μηχανημάτων (30.3).

Β. Υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας έντασης γνώσης (high-tech knowledge-intensive services):Παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ηχογραφήσεις και μουσικές εκδόσεις (59), Δραστηριότητες προγραμματισμού και ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών (60), Τηλεπικοινωνίες (61), Δραστηριότητες προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, παροχής συμβουλών και συναφείς δραστηριότητες (62), Δραστηριότητες υπηρεσιών πληροφορίας (63), Επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη (72).

Εστιάζοντας στις μεταποιητικές επιχειρήσεις του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών(ΚΑΔ 26) υπερτερούν κατά πολύ, στις συστάσεις αλλά και στις διαγραφές, σε σχέση με τις επιχειρήσεις κατασκευής φαρμακευτικών προϊόντων (ΚΑΔ 21) και των επιχειρήσεων κατασκευής αεροσκαφών κ.λπ. (ΚΑΔ 30.3).

Ως προς τις επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας έντασης γνώσης του κλάδου των Υπηρεσιών, ο μεγαλύτερος αριθμός συστάσεων και διαγραφών, διαχρονικά, αποδίδεται στις δραστηριότητες προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, παροχής συμβουλών και συναφείς δραστηριότητες (ΚΑΔ 62), ενώ ακολουθούν οι δραστηριότητες υπηρεσιών πληροφορίας (ΚΑΔ 63). Στην τρίτη θέση των συστάσεων εναλλάσσονται ανάλογα το έτος οι κλάδοι της παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, (ΚΑΔ 59), οι τηλεπικοινωνίες (ΚΑΔ 61) και η επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη (ΚΑΔ 72).






Συγκρινόμενη η Ελλάδα με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ28 ως προς τις επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας έντασης γνώσης του κλάδου των Υπηρεσιών για το 2015, η χώρα κατατάσσεται στην 14η θέση σε ό,τι αφορά στις συστάσεις επιχειρήσεων "υψηλής τεχνολογίας έντασης γνώσης" και στην 9η σε ό,τι αφορά στις διαγραφές. Τα στοιχεία για αυτή τη διακρατική σύγκριση προέρχονται από τις Έρευνες Στατιστικών Διάρθρωσης Επιχειρήσεων που διενεργεί η Ελληνική Στατιστική Αρχή, και τα οποία παρέχονται για πρώτη φορά το 2015.



Πηγή: euro2day.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα