Κοίτασμα πλούσιο σε σπάνιο αέριο ήλιο εντοπίσθηκε στο Θιβέτ

Κοίτασμα πλούσιο σε σπάνιο αέριο ήλιο εντοπίσθηκε στην Αυτόνομη Περιφέρεια του Θιβέτ και, όπως αναφέρει η εφημερίδα the Science and Technology Daily, υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιηθεί.
Ερευνητές από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες που διεξήγαγαν από κοινού τις έρευνες πιστεύουν ότι η συγκέντρωση ηλίου θα μπορούσε να φθάσει το 1,11% σε κάποιο κοίτασμα αερίου στην περιφέρεια Αλι του Θιβέτ.
Εάν η συγκέντρωση ηλίου υπερβαίνει το 0,1%, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιομηχανία.

Το ήλιο είναι άχρωμο και άοσμο αδρανές αέριο με χαμηλό σημείο βρασμού. Έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στον τομέα της αεροδιαστημικής, στην χαμηλής θερμοκρασίας υπεραγωγιμότητα, στην πυρηνική βιομηχανία και στην επιστημονική έρευνα. Η συγκέντρωση ηλίου στην ατμόσφαιρα είναι μόνο 5,2 μέρη ανά εκατομμύριο, καθιστώντας το κόστος της εξαγωγής πολύ υψηλό.

Το 2001, Κινέζοι ερευνητές ανακάλυψαν κοίτασμα αερίου με υψηλή συγκέντρωση ηλίου σε υψόμετρο 4.340 μέτρων. Σε συνεργασία με αμερικανούς ερευνητές του πανεπιστημίου του Στάνφορντ συγκέντρωσαν δείγματα αερίου και πρόσφατα ανακοίνωσαν τα αποτελέσμα των ερευνών τους. Η Κίνα έχει χαμηλά επίπεδα ηλίου και βασίζεται κυρίως σε εισαγωγές. Υπάρχει μόνο ένα πεδίο φυσικού αερίου στη χώρα από το οποίο μπορεί να γίνει βιομηχανική εκμετάλλευση του ηλίου.

ered.gr

 

 

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα