Επιβράδυνση για την ελληνική μεταποίηση

Ο ρυθμός ανάπτυξης του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα υποχώρησε ελαφρώς στο ξεκίνημα του δευτέρου τριμήνου,σύμφωνα με τη Markit.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) –ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– κατέγραψε τιμή πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων, τον Απρίλιο. Κλείνοντας στις 52.9 μονάδες, τιμή χαμηλότερη από τις 55.0 μονάδες του Μαρτίου, ο δείκτης υπέδειξε σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης τον Απρίλιο, μολονότι ήταν ο ασθενέστερος που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών υποχώρησε για τρίτη συνεχή φορά σε ισάριθμους μήνες κατά τη διάρκεια του Απριλίου, παρέμεινε ωστόσο σημαντικός, δεδομένου ότι ορισμένοι ερωτηθέντες στην έρευνα ανέφεραν υψηλότερες τιμές πρώτων υλών. Αντιθέτως, οι εταιρείες αύξησαν τις τιμές πώλησης με επιταχυνόμενο ρυθμό, μολονότι παρέμεινε αισθητά ασθενέστερος σε σύγκριση με τον ρυθμό αύξησης του κόστους εισροών.


enikonomia.grΕγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα