Αντί 57 εκατ. πώλησε η ΔΕΠΑ το 51% της ΖeniΘ στην ΕΝΙ

Κοντά στα 57 εκατ. ευρώ θα εισπράξει η ΔΕΠΑ από την ΕΝΙ για την πώληση του 51% που κατέχει στη ΖeniΘ στη δραστηριότητα της παροχής φυσικού αερίου, αφού τελικά θα διατηρήσει το 51% που διαθέτει στη δραστηριότητα των δικτύων. Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΠΑ ενέκρινε προχθές τη συμφωνία μεταβίβασης - εξαγοράς και αναμένεται η έγκρισή της από την έκτακτη γενική συνέλευση τω μετόχων της εταιρείας (ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ), η οποία πιθανότητα να πραγματοποιηθεί και μέσα στο Σαββατοκύριακο διά της περιφοράς.

Στόχος της κινητικότητας που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές είναι η ολοκλήρωση πλήρως του ντιλ απόσυρσης της ΔΕΠΑ από τη λιανική αγορά Βορείου Ελλάδος και ενίσχυσης της συμμετοχής της στην αγορά Αττικής, όπως έχει συμφωνηθεί στο προηγούμενο μνημόνιο μέχρι τη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με τους επικεφαλής των θεσμών την ερχόμενη Τετάρτη, έτσι ώστε να διαπραγματευθεί από καλύτερη θέση εναλλακτικές προτάσεις για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Ετσι, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι επαφές για την ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης του συνόλου του ποσοστού που κατέχει η Shell στην ΕΠΑ Αττικής (49% σε προμήθεια και δίκτυα διανομής), με στόχο να υπογραφεί συμφωνία το αργότερο μέχρι την προσεχή Τρίτη. Οι δύο πλευρές, με τη συνδρομή των οικονομικών τους συμβούλων Rothschild (ΔΕΠΑ) και Lazard (Shell), βρίσκονται πολύ κοντά στο να κλείσουν οριστικά τη συμφωνία, με παράγοντες που παρακολουθούν τις διεργασίες να τονίζουν ότι απομένουν κάποια τυπικά θέματα για τον τρόπο μεταβίβασης της εταιρείας. Στο επίμαχο πάντως θέμα του τιμήματος φαίνεται ότι υπήρξε προσέγγιση κοντά στα 150 εκατ. ευρώ, ύψος που τέθηκε ως «ταβάνι» από τη ΔΕΠΑ.

Εάν πράγματι οι υπογραφές πέσουν το διήμερο Δευτέρας - Τρίτης και για τις δύο συμφωνίες, ο κ. Σταθάκης θα προσέλθει στο Χίλτον την Τετάρτη έχοντας κλείσει σημαντικά προαπαιτούμενα που πιθανότατα του επιτρέψουν να διαπραγματευθεί εναλλακτικές λύσεις για κρίσιμα θέματα που παραμένουν ανοικτά.

Ενα από αυτά είναι η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ σε ποσοστό 65%, όπως έχει συμφωνηθεί στο προηγούμενο μνημόνιο. Ο κ. Σταθάκης κινείται στη λογική της διατήρησης πλειοψηφικού πακέτου της ΔΕΠΑ στα δίκτυα, σχέδιο που αν το πετύχει θα αμβλύνει, σε μεγάλο βαθμό, τις αντιδράσεις που διατυπώνονται για τις αποκρατικοποιήσεις εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και θα ενισχύσει παράλληλα την αριστερή ρητορική της κυβέρνησης. Η πρόταση που προωθεί ο κ. Σταθάκης προβλέπει δημιουργία μιας εταιρείας holding που θα μπορεί να εισαχθεί ως ένα ποσοστό στο χρηματιστήριο και θα απαρτίζεται από τρεις θυγατρικές.

Στην πρώτη θα περάσουν τα δίκτυα της εταιρείας και στη συνέχεια θα διατεθεί μειοψηφικό πακέτο μέσω διεθνούς διαγωνισμού σε στρατηγικό επενδυτή.

Στη δεύτερη θα περιέλθει η εμπορική δραστηριότητα της εταιρείας που είναι εκτεθειμένη στον ανταγωνισμό και η οποία επίσης στη συνέχεια θα ανοίξει για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή σε πλειοψηφικό ποσοστό.

Η τρίτη εταιρεία, τέλος, που θα συσταθεί θα παραμείνει υπό τη holding και θα ελέγχει το χαρτοφυλάκιο των διεθνών έργων της ΔΕΠΑ. Η πλευρά, ωστόσο, των ΕΛΠΕ που συμμετέχει στη ΔΕΠΑ με ποσοστό 35% φαίνεται να έχει εκφράσει διαφωνίες επί της πρότασης Σταθάκη και να αντιπροτείνει το σπάσιμο της εταιρείας σε δύο κομμάτια, ένα που θα ελέγχει την εμπορία και ένα τα δίκτυα, και την πώληση ποσοστού 65% για την κάθε δραστηριότητα ξεχωριστά. Μέχρι την Τετάρτη θα πρέπει να αποσαφηνισθεί ποια από τις δύο προτάσεις θα παρουσιαστεί στους θεσμούς.kathimerini.gr

 

 

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα