Δέκα συγχρηματοδοτούμενα έργα 430 εκατ. θα δημοπρατηθούν φέτος

Εντός του 2018 αναμένεται η δημοπράτηση τεσσάρων έργων, προϋπολογισμού 168 εκατ. ευρώ, με κυριότερο την εγκατάσταση συστήματος σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης στον σιδηροδρομικό άξονα Θεσσαλονίκης - Ειδομένης.

Κοντά στο τέλος της προγραμματικής περιόδου τοποθετείται, για ακόμα μία φορά, η δημοπράτηση των περισσότερων από τα σχεδιαζόμενα μεγάλα έργα υποδομής. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, φέτος θα δημοπρατηθούν δέκα συγχρηματοδοτούμενα οδικά και σιδηροδρομικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 430 εκατ. ευρώ, ενώ το 2019 θα είναι μια «στεγνή» χρονιά από νέες δημοπρατήσεις. Πιο συγκεκριμένα:

Οσον αφορά τον τομέα των μεταφορών (σιδηροδρομικά), την τρέχουσα περίοδο θα δημοπρατηθούν έργα συνολικού ύψους 533 εκατ. ευρώ. Από αυτά, εντός του 2018 αναμένεται η δημοπράτηση τεσσάρων (προϋπολογισμού 168 εκατ. ευρώ): η εγκατάσταση συστήματος σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης στον σιδηροδρομικό άξονα Θεσσαλονίκης - Ειδομένης, συστήματος ηλεκτροκίνησης-σηματοδότησης στη μονή σιδηροδρομική γραμμή Λάρισας-Βόλου, η β΄ φάση της κατασκευής του σταθμού Αθηνών και βελτιώσεις στο σιδηροδρομικό τμήμα Δομοκού-Θεσσαλονίκης.

Το 2019 αναμένεται η δημοπράτηση ενός μόνο έργου (προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ), που αφορά την ηλεκτροκίνηση και σηματοδότηση του τμήματος Ροδοδάφνης-Ψαθόπυργου της γραμμής Αθήνας-Πάτρας.

Μετά το 2019 αναμένεται η δημοπράτηση 5 έργων (προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ): η ολοκλήρωση του τμήματος Ψαθόπυργου-Μποζαΐτικων (γραμμή Αθήνας-Πάτρας), η ολοκλήρωση συστήματος GMRS στο τμήμα Αθήνας-Πάτρας, η ηλεκτροκίνηση της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης-Προμαχώνα, η αναβάθμιση του τμήματος ΣΚΑ-Οινόης και η σιδηροδρομική σύνδεση του 6ου προβλήτα του λιμένα Θεσσαλονίκης.

Οσον αφορά τα οδικά έργα, μέσα στο 2018, την τρέχουσα περίοδο θα δημοπρατηθούν έργα ύψους 350 εκατ. ευρώ. Τα πρώτα τρία (155 εκατ. ευρώ) αναμένεται να δημοπρατηθούν μέσα στο έτος. Πρόκειται για την εργολαβία-σκούπα του οδικού άξονα Ακτίου-Αμβρακίας και παρεμβάσεις για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στα τμήματα Πύργου-Καλού Νερού Μεσσηνίας και του βόρειου οδικού άξονα Κρήτης. Μέσα στο 2019 αναμένεται η δημοπράτηση μόνο ενός έργου (160 εκατ. ευρώ), της οδικής παράκαμψης Χαλκίδας, και μετά το 2019 ακόμα ένα (35 εκατ. ευρώ), για την οδική σύνδεση της εθνικής οδού με τον 6ο προβλήτα του λιμένα Θεσσαλονίκης.

Στον τομέα των αστικών μεταφορών, θα δημοπρατηθούν έργα ύψους 162 εκατ. ευρώ, όλα στη Θεσσαλονίκη. Το 2018 τα κυριότερα αφορούν το μετρό της Θεσσαλονίκης (προμήθεια συρμών βασικής γραμμής και επέκτασης προς Καλαμαριά, 107 εκατ. ευρώ). Το 2019 θα δημοπρατηθεί η εγκατάσταση του υπολειπόμενου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στην επέκταση του μετρό προς Καλαμαριά (46 εκατ. ευρώ) και μετά το 2020 αναμένεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την κατασκευή προαστιακού στη Θεσσαλονίκη (9 εκατ. ευρώ, προφανώς μικρό μέρος των εργασιών).

Πιο ενθαρρυντικός είναι ο προγραμματισμός για τα έργα περιβάλλοντος που συγχρηματοδοτούνται από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Για έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων θα διατεθούν συνολικά 941 εκατ. ευρώ, από τα οποία έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί 166 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα στα προς δημοπράτηση έργα το 2018 είναι τρία έργα στην Περιφέρεια Κρήτης, συνολικού προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ (μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων Χερσονήσου και Αμαρίου, επέκταση ΧΥΤΥ Χανίων κ.ά.), η κατασκευή ολοκληρωμένης εγκατάστασης διαχείρισης απορριμμάτων στη Ζάκυνθο (16 εκατ. ευρώ), ενώ το 2019 θα δημοπρατηθεί η αντίστοιχη εγκατάσταση για τον νοτιοανατολικό τομέα της Θεσσαλονίκης. Σε έργα διαχείρισης λυμάτων, έχουν συμβασιοποιηθεί 312 από τα 872 εκατ. ευρώ που είναι διαθέσιμα. Τα δύο μεγάλα έργα θα δημοπρατηθούν το 2019: πρόκειται για τον βιολογικό καθαρισμό και το αποχετευτικό δίκτυο Ραφήνας-Σπάτων-Αρτέμιδας και το αντίστοιχο έργο για Μαραθώνα και Νέα Μάκρη. Τέλος, σε έργα στον τομέα των υδάτων (διαθέσιμα 376 εκατ. ευρώ), μέσα στο 2018 θα δημοπρατηθούν 70 μικρά έργα για περιορισμό διαρροών και αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης, ενώ στις αρχές του 2019 το πολύπαθο έργο της Κέρκυρας (49 εκατ. ευρώ).

Τα αναλυτικά στοιχεία παρουσίασε η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και Ταμείου Συνοχής Ευγενία Φωτονιάτα στο 2ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών (που διοργάνωσαν οι ιστοσελίδες ypodomes.com και metaforespress.gr).kathimerini.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα