Αθήνα και Σαντορίνη οι τοπ προορισμοί των ξένων τουριστών

Της Στεφανίας Σούκη

Εκτός από το «στοίχημα» του καλοκαιριού, η Σαντορίνη φαίνεται να κερδίζει σταδιακά το «στοίχημα» και εκτός της υψηλής σεζόν, ενώ η Αθήνα παραμένει στο δρόμο της ανόδου που έχει ξεκινήσει εδώ και μια πενταετία, κερδίζοντας ολοένα και περισσότερους ξένους επισκέπτες.

Τα νούμερα πιστοποιούν του λόγου το αληθές και συμπληρώνονται μάλιστα και με τα στοιχεία που παρουσιάζει και η γνωστή μηχανή αναζήτησης της www.trivago.gr, με βάση τις αναζητήσεις των ξένων (δυνητικών) τουριστών για την περίοδο έως το τέλος Μαϊου του 2018: Αθήνα, Φηρά και Οία απαρτίζουν την τριάδα των τοπ αναζητήσεων στην Ελλάδα από το εξωτερικό, έχοντας ήδη σημειώσει εντυπωσιακές επιδόσεις και για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Ενδεικτικά, με βάση τα στοιχεία του Ελ. Βενιζέλος, η κίνηση εξωτερικού για το πρώτο τρίμηνο του 2018 αυξήθηκε σχεδόν κατά 16%, ξεπερνώντας τα 2,71 εκατομμύρια επιβάτες από 2,34 εκατ. επιβάτες το α' τρίμηνο του 2017, ενώ μόνο το μήνα Μάρτιο η αύξηση στην κίνηση εξωτερικού ήταν ενισχυμένη κατά 18,9%.

Στη Σαντορίνη πάλι, φέτος κατά τη χειμερινή περίοδο αρκετά καταλύματα και εστιατόρια παρέμειναν ανοικτά στο νησί στο πλαίσιο της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει ήδη από πέρυσι για την επιμήκυνση της σεζόν. Σύμφωνα με τον κ. Μανώλη Καραμολέγκο, πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού η κίνηση στο νησί ήταν ικανοποιητική αφού περί τα 140 καταλύματα, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και βίλες, ήταν ανοικτά, αυξημένα σε σύγκριση με τα 120 περίπου που ακολούθησαν το ίδιο μοντέλο κατά την περυσινή χειμερινή περίοδο. «Υπήρξαν μέρες και Σαββατοκύριακα μέσα στο χειμώνα με υψηλές πληρότητες, αγγίζοντας ακόμη και το 70% για όσα καταλύματα ήταν ανοικτά». Σύμφωνα με τον ίδιο από τα 140 καταλύματα, σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά, φέτος, ήταν λιγότερα τα ξενοδοχεία και περισσότερες οι βίλες και τα ενοικιαζόμενα που ήταν ανοικτά. Από την φετινή «εμπειρία» της Σαντορίνης, εκτός της υψηλής θερινής σεζόν όπου το κυρίαρχο τουριστικό προϊόν είναι το «Ηλιος και Θάλασσα», προκύπτει «ότι οι τουρίστες που έρχονται αυτή την περίοδο παρουσιάζουν πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και επιζητούν εμπειρίες στον πολιτισμό, τις περιηγήσεις και την γαστρονομία».

Τα στοιχεία της www.trivago.gr

Οσον αφορά τους δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς για τους ξένους έως το τέλος Μαϊου, με βάση τα στοιχεία της www.trivago.gr, πέντε από τους τοπ δέκα προτιμώμενους προορισμούς ξένων τουριστών βρίσκονται στο νησί της Σαντορίνης φέτος την άνοιξη. Η έρευνα βασίζεται σε δεδομένα που προκύπτουν από τις αναζητήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην www.trivago.gr με περίοδο αναζήτησης από τις 1/03/2018 έως τις 16/03/2018 για περίοδο ταξιδιού από την 1/03/2018 έως τις 31/05/2018.


Η Αθήνα (μέση προτιμώμενη τιμή 109 ευρώ/μέσος όρος διαμονής 4,1 ημέρες), τα Φηρά (μέση προτιμώμενη τιμή 158 ευρώ/μέσος όρος διαμονής 5 ημέρες) και η Οία (μέση προτιμώμενη τιμή 321 ευρώ/μέσος όρος διαμονής 5 ημέρες) είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί αυτής της σεζόν από τον εισερχόμενο τουρισμό, ακολουθούμενοι από τη Μύκονο (μέση προτιμώμενη τιμή 160 ευρώ/μέσος όρος διαμονής 5,1 ημέρες), το Ημεροβίγλι (μέση προτιμώμενη τιμή 268 ευρώ/μέσος όρος διαμονής 5,2 ημέρες) και τη Χώρα της Ρόδου (μέση προτιμώμενη τιμή 80 ευρώ/μέσος όρος διαμονής 7 ημέρες). Στη Θεσσαλονίκη οι ξένοι τουρίστες θα μείνουν κατά μέσο όρο 4,2 βραδιές με μέση προτιμώμενη τιμή τα 97 ευρώ. Στα Χανιά (μέσος όρος διαμονής 6,4 ημέρες), στο Φηροστεφάνι (μέσος όρος διαμονής 5,1 ημέρες) και στο Καμάρι (μέσος όρος διαμονής 6,1 ημέρες) οι μέσες προτιμώμενες τιμές είναι τα 77, 175 και 99 ευρώ αντίστοιχα.


Οσον αφορά τις πρώτες εθνικότητες, την Ελλάδα θα προτιμήσουν καταρχάς οι ‘Αγγλοι και οι Γερμανοί, ακολουθούμενοι από τους Γάλλους και τους Ιταλούς. Όσον αφορά το μέση τιμή την οποία είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν οι ξένοι ταξιδιώτες στη χώρα μας, οι Αμερικάνοι είναι αυτοί που θα επιλέξουν την υψηλότερη μέση τιμή διανυκτέρευσης, η οποία αγγίζει τα 143 ευρώ ανά βραδιά (μέσος όρος διαμονής 4,1 ημέρες), ακολουθούμενοι από τους Γάλλους με μέση τιμή ανά βραδιά στα 138 ευρώ (μέσος όρος διαμονής 5,6 ημέρες). Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Άγγλοι οι οποίοι επέλεξαν καταλύματα στη χώρα μας με μέση τιμή τα 134 ευρώ ανά βραδιά(μέσος όρος διαμονής 6,6 ημέρες). Οι Γερμανοί έχουν μία μέση τιμή διανυκτέρευσης στα 131 ευρώ ανά βραδιά, ωστόσο είναι αυτοί που θα μείνουν και τις περισσότερες μέρες στη χώρα μας (μέσος όρος διαμονής 7,5 ημέρες).



newmoney.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα