του Δημήτρη Παφίλα
Σε συνολικές επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ έχουν προχωρήσει τα δύο τελευταία χρόνια δύο από τις κορυφαίες μαρμαροβιομηχανίες της Ελλάδας, η Παυλίδης Μάρμαρα και η εισηγμένη Ικτίνος. Η αιτία που οδηγεί σε αυτή την έκρηξη επενδύσεων δεν είναι άλλη από την αυξανόμενη ζήτηση για τις μοναδικές ποιότητες των ελληνικών μαρμάρων, αλλά και για ορισμένες με σπάνια χαρακτηριστικά όπως τα μάρμαρα Sivec της σκοπιανής Mermeren, θυγατρικής της Παυλίδης.
Οι ποιότητες και οι μεγάλες ποσότητες ελληνικών μαρμάρων (αποθέματα) προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις εγχώριες εταιρείες, καθώς οι ξένοι ανταγωνιστές διαθέτουν χαμηλότερες ποσότητες και ακριβότερες τιμές (λ.χ. Ιταλία). Οι ελληνικές εταιρείες με την κατάλληλη επεξεργασία των μαρμάρων προσφέρουν ποιότητα και προστιθέμενη αξία οι οποίες έχουν γίνει αποδεκτές τόσο στις ανεπτυγμένες αγορές όσο και στην Κίνα.
Η ζήτηση για τα ελληνικά μάρμαρα επιφέρει ήδη έκρηξη εξαγωγών και κερδοφορίας και στις δύο εταιρείες δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για τις επενδύσεις. Με άλλα λόγια, το πρόβλημα των ελληνικών εταιρειών δεν είναι να βρουν αγορές για τα προϊόντα, αλλά να παράγουν ολοένα περισσότερα προϊόντα προστιθέμενης αξίας προκειμένου να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση. Παράλληλα, με τις επενδύσεις κερδισμένοι είναι και οι μέτοχοι των εισηγμένων, καθώς τα μεγάλα κέρδη οδηγούν σε σταθερά υψηλά μερίσματα.
Επίσης, το ευνοϊκό περιβάλλον για τις ελληνικές εταιρείες αναμένεται να ενισχύσει και το τελευταίο νομοθετικό πλαίσιο για τις εξορύξεις στη χώρα μας, αν και η γραφειοκρατία παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη δημιουργία επενδύσεων και νέων θέσεων εργασίας, καθώς οι πολλοί εμπλεκόμενοι φορείς καθυστερούν την έναρξη νέων λατομείων.
Παυλίδης Μάρμαρα
Μια εξαγορά στο εξωτερικό και συνεχείς επενδύσεις
Πέρυσι η Παυλίδης δαπάνησε 73 εκατ. ευρώ για να εξαγοράσει τη Mermeren (Σκόπια) από επενδυτικό fund.
Το τίμημα που δόθηκε φαντάζει υψηλό, αλλά αν δει κανείς την κερδοφορία της μονάδας την τελευταία χρονιά θα αντιληφθεί γιατί η εταιρεία άξιζε ένα σημαντικό premium. Πέρυσι η Mermeren έδωσε υψηλότατο μέρισμα, και μάλιστα δύο φορές μέσα στη χρήση. Ο σχεδιασμός της Παυλίδης προβλέπει ετήσιες συνολικές επενδύσεις ύψους 4 εκατ. ευρώ, 2 εκατ. στην ελληνική μητρική και ισόποσα στη σκοπιανή.
Από τα πολύ αρχικά στάδια της εξαγοράς, η Παυλίδης προτίμησε να διατηρήσει ως ανεξάρτητη θυγατρική τη Mermeren και να την εκμεταλλευτεί ως δίκτυο και για τα υπόλοιπα προϊόντα της.Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκτακτη γενική συνέλευση της σκοπιανής εταιρείας η Παυλίδης θα προχωρήσει στην ανακοίνωση νέων επενδύσεων προκειμένου να εκμεταλλευτεί τη μοναδικότητα της ποιότητας των μαρμάρων στη γειτονική χώρα.
Η αξία των αποθεμάτων μαρμάρου στα Σκόπια είναι τόσο υψηλή ώστε η μητρική Παυλίδης έξι μήνες μετά την εξαγορά της σκοπιανής εταιρείας πραγματοποίησε πρόταση εξαγοράς των ελληνικών πιστοποιητικών της Mermeren στο Ελληνικό Χρηματιστήριο προκειμένου να αποκτήσει το 100% των μετοχών. Τελικά, συγκέντρωσε 310.000 από τις συνολικά 468.700 μετοχές.
Ο κύκλος εργασιών της Παυλίδης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 80 εκατ. ευρώ με αυξημένο EBITDA, ενώ τα καθαρά κέρδη προ φόρων θα ξεπεράσουν τα 30 εκατ. ευρώ.
Ικτίνος Μάρμαρα
Νέα μονάδα από τον Μάιο και εκκίνηση στο τουριστικό project
Με τη νέα μονάδα η Ικτίνος θα επιχειρήσει να καλύψει την αυξημένη ζήτηση για ελληνικά μάρμαρα και ήδη είναι έτοιμη να εκμεταλλευτεί τη θετική συγκυρία, καθώς σε έναν μήνα θα έχουν τεθεί σε λειτουργία οι νέες εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου της Λαζαρίδης. Η Ικτίνος, όμως, εκτελεί διπλό επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 22,5 εκατ. ευρώ χάρη στην αλματώδη αύξηση κερδών τα δύο τελευταία χρονιά.
Μέχρι τον Μάιο θα ξεκινήσουν και οι καινούριες εγκαταστάσεις στη νέα μονάδα μαρμάρων (πρώην Λαζαρίδης), με στόχο να αυξηθούν η παραγωγή και, κυρίως, οι εξαγωγές. Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι θα προστεθούν ακόμη 10 εκατ. ευρώ στον τζίρο της, ενώ θα επιχειρήσει να διευρύνει το πελατολόγιό της ώστε να μην εξαρτάται από την αγορά της Κίνας.
Η μονάδα εξαγοράστηκε αντί 1,6 εκατ. ευρώ και η εταιρεία θα λάβει επιδότηση 6,9 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, η Ικτίνος προχώρησε άμεσα στην εξαγορά της Latirus στη Σητεία αντί 14 εκατ. ευρώ προκειμένου να υλοποιήσει την τουριστική επένδυση την οποία προωθεί εδώ και χρόνια. Για την επένδυση η εταιρεία έλαβε δάνειο από την Εθνική 10 εκατ. ευρώ. Το τουριστικό project προβλέπει τη δημιουργία πεντάστερου ξενοδοχείου 357 κλινών, καθώς και 75 εξοχικές κατοικίες, ενώ σε δεύτερη φάση θα ανεγερθούν νέες τουριστικές κατοικίες, αλλά και γήπεδο γκολφ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ικτίνος θα αναθέσει τη διαχείριση του ξενοδοχείου σε εξειδικευμένο τουριστικό όμιλο.
Η εκρηκτική ανοδική πορεία της εισηγμένης μαρμαροβιομηχανίας Ικτίνος πιστοποιήθηκε από τα αποτελέσματα του 2017, καθώς η καθαρή κερδοφορία μετά φόρων ανήλθε σε 9 εκατ. ευρώ έναντι 800.000 ευρώ πέρυσι. Τα αυξημένα λειτουργικά κέρδη υποδεικνύουν την ικανότητά της να αποπληρώνει τους φόρους και τον δανεισμό. Συγκεκριμένα, τα λειτουργικά διαμορφώθηκαν σε υπερδιπλάσια επίπεδα, καθώς ανήλθαν σε 20,2 εκατ. ευρώ έναντι 8,6 εκατ. ευρώ, οδηγώντας σε μείωση του δανεισμού στα 17,5 εκατ. ευρώ από 21 εκατ. ευρώ το 2016, καταγράφοντας πτώση 17,3%.
newmoney.gr