Είστε έτοιμοι για μια ενεργειακή επανάσταση;

Ο Stephen Fitzpatrick, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής ενεργειακής startup Ovo Energy, έχει ένα ιδιαίτερο όραμα για το μέλλον της ενέργειας.

Στο μέλλον αυτό, οι κατοικίες μας θα αγοράζουν ενέργεια όταν η ζήτηση (και η τιμή) θα είναι στα χαμηλότερα επίπεδα, τα αυτοκίνητά μας όχι απλά θα φορτίζονται μόνα τους, αλλά θα λειτουργούν και ως κινητές μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας και όλα αυτά θα ελέγχονται από ένα έξυπνο λογισμικό που θα προσαρμόζεται στις ανάγκες μας - και ακόμη και στον καιρό.

"Όταν σκέφτομαι την ενεργειακή αγορά του μέλλοντος, στην πραγματικότητα σκέφτομαι ένα δίκτυο αποκεντρωμένων ενεργειακών assets, με κάθε σπίτι στο κέντρο της δικής του ενεργειακής αγοράς", δήλωσε ο Fitzpatrick στο Forbes.

Ο Ιρλανδός επιχειρηματίας αποκάλυψε τρεις τεχνολογίες που θα μπορούσαν να μετατρέψουν αυτό το όραμα σε πραγματικότητα.

Η αποκεντρωμένη ενέργεια

Όταν ο Elon Musk αποκάλυψε το Powerwall του Tesla το 2015, μια μπαταρία που επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν ηλιακή ενέργεια, ξεκίνησε μια επανάσταση στην αποθήκευση της οικιακής ενέργειας.

Τώρα ο Fitzpatrick πιστεύει ότι η Ovo μπορεί να κάνει κάτι καλύτερο, με το σύστημα Home Energy Storage της εταιρείας.

"Καθώς προχωράμε από τα κεντρικά στα αποκεντρωμένα ενεργειακά συστήματα, κάθε σπίτι πρέπει επίσης να καταστεί ένα είδος δεξαμενής ενέργειας", είπε.

Η βασική διαφορά μεταξύ της μπαταρίας της Ovo και της Tesla, είναι ότι η Ovo έχει σχεδιάσει την μπαταρία της για να λειτουργεί ακόμη και για σπίτια που δεν διαθέτουν ηλιακά πάνελ.

Αντ' αυτού, η μπαταρία είναι αρκετά "έξυπνη” για να αγοράσει ενέργεια από το δίκτυο όταν είναι φθηνότερη κατά τη διάρκεια της ημέρας, την οποία στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιήσει το βράδυ, όταν οι τιμές αυξάνονται.

Αυτή η έξυπνη αγορά και χρήση της ενέργειας βασίζεται στην δεύτερη ανακοίνωση του Fitzpatrick, το VCharge, μια έξυπνη πλατφόρμα ενέργειας που λαμβάνει σήματα από τη βιομηχανία της ενέργειας όπως η προσφορά, η ζήτηση και η τιμή, μαζί με δείκτες για τη μελλοντική προσφορά και ζήτηση όπως ο καιρός, για να λάβει αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο.

"Θα δείτε ότι σε 20 χρόνια η αγορά ενέργειας θα έχει πολύ περισσότερο να κάνει με θέματα λογισμικού παρά ενέργειας", είπε στο Forbes.

Το τελευταίο κομμάτι του παζλ είναι ο φορτιστής διπλής κατεύθυνσης της Ovo, για τον οποίο η εταιρεία ισχυρίζεται ότι είναι ένας από τους πρώτους στον κόσμο και αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Nissan.

Ο εν λόγω φορτιστής δεν θα επιτρέπει απλά στους ιδιοκτήτες του Nissan Leaf να φορτίζουν τα αυτοκίνητά τους, αλλά θα τους επιτρέπει να πωλούν ενέργεια στο δίκτυο κατά τις ώρες αιχμής, κάτι που η Ovo εκτιμά ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση άνω των $354 το χρόνο.

Ένα ισχυρό όραμα

Ο Fitzpatrick πιστεύει ότι το ταξίδι της Ovo στην αποκεντρωμένη ενέργεια είναι αναπόφευκτο για ολόκληρο τον τομέα.

"Υπάρχουν εταιρείες ενέργειας που ειδικεύονται στη δημιουργία πολύ μεγάλων κεντρικών συστημάτων, που διαχειρίζονται τη μηχανική των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και των δικτύων... αλλά η αγορά τους συρρικνώνεται", ανέφερε.

Ο Fitzpatrick πιστεύει ότι οι ενεργειακοί κολοσσοί θα πρέπει να πανικοβληθούν καθώς σύντομα θα "εκτοπιστούν από τη νέα τοπική ενέργεια" εάν δεν προσαρμοστούν σε ένα πιο καθαρό, πράσινο, τοπικό μέλλον. Είστε έτοιμοι για μια ενεργειακή επανάσταση;
 
Του Oliver Smith  
capital.gr/forbes

 

 

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα