«Πράσινο φως» για την αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει με τη μέθοδο των παραχωρήσεων δραστηριοτήτων η αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, όπως και των άλλων εννέα λιμανιών, μετά την ιδιωτικοποίηση των λιμένων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης εξέφρασε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά τις συναντήσεις που είχε σήμερα με τον Δήμαρχο της πόλης, Βαγγέλη Λαμπάκη και με τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης, Χρήστο Δούκα.

«Η δουλειά που γίνεται στον Οργανισμό είναι παραδειγματική ως προς την αποτελεσματικότητα και το σεβασμό του δημοσίου χρήματος. Είναι τεράστια η σημασία που έχει το λιμάνι με τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, στις προσπάθειες του Υπουργείου για να κερδίσει το στοίχημα των υποπαραχωρήσεων, κάτι που πέτυχε, με αποτέλεσμα σε μερικές ημέρες να δημοσιευτεί η συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ και το υπουργείο Οικονομικών για την αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης» δήλωσε ο ΥΝΑ.

Στη συνέχεια υπογράμμισε τη διαφορετική πολιτική αντίληψη αυτής της κυβέρνησης ως προς την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου: «Αυτό εκφράζεται και με την απόφασή της το 3,5% των εσόδων που θα έχουν οι παραχωρησιούχοι να αποδίδεται στους Δήμους που επιβαρύνονται από τη λειτουργία του λιμανιού» είπε ο Π.Κουρουμπλής.

Ζήτησε να προχωρήσει το MASTER PLAN του λιμανιού, για να ολοκληρωθούν και οι συμφωνίες γύρω από την παραχώρηση της έκτασης που δε θα χρησιμοποιηθεί για λιμενικές δραστηριότητες στον Δήμο.

Όπως είπε «αυτές οι επιλογές καταδεικνύουν τη διαφορετική διαχειριστική αντίληψη που έχει μια αριστερή κυβέρνηση, η οποία χωρίς να είναι καθόλου στενή, υποστηρίζει τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες, προστατεύοντας τις τοπικές κοινωνίες και τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Ο κ. Δούκας εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Master Plan θα είναι έτοιμο σε διάστημα δύο μηνών. Ο υπουργός ναυτιλίας του απάντησε ότι «τότε θα ανοίξει και ο δρόμος για την παραχώρηση των εκτάσεων που δε χρησιμοποιούνται για λιμενικές δραστηριότητες από τον Ο. Λ. Αλ. στο Δήμο».

Το LNG

Στη συνάντηση που είχε ο κ. Κουρουμπλής με τον Δήμαρχο Βαγγέλη Λαμπάκη, δήλωσε ότι είναι έτοιμη η νομοθεσία για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων γύρω από το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG), δραστηριότητα για την οποία προσφέρεται κατεξοχήν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Είπε ότι σύντομα το νομοσχέδιο θα βγει σε διαβούλευση και θα σταλεί στους φορείς της Αλεξανδρούπολης για να υποβάλλουν τις προτάσεις τους. Τόνισε τη βούληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του ιδίου για την ίδρυση Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη και έδωσε απαντήσεις για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την πόλη, από την αξιοποίηση του λιμανιού και τη σύνδεσή του με τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών (Εγνατία και σιδηροδρομική γραμμή) ως την επένδυση για το LNG, το Master Plan και την παραχώρηση του 3,5% των εσόδων από την επένδυση στον Δήμο.newmoney.grΕγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα