Το Airbnb "κολλάει" στους κανονισμούς πολυκατοικιών

Χωρίς τον ξενοδόχο υπολογίζουν πολλοί ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν το διαμέρισμά τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb.

Ο λόγος δεν είναι, αυτή τη φορά για την εφορία, αλλά για τους γείτονες. Στις πολυκατοικίες όλης της χώρας, μετά τις ατέρμονες διαμάχες για τα κοινόχρηστα και τη στάθμευση στην πιλοτή, μήλον της Έριδος τείνουν να γίνουν οι ξένοι τουρίστες που μπαινοβγαίνουν στο διπλανό διαμέρισμα.

Μπορεί δηλαδή η ενοικίαση για κάποιες ημέρες του χρόνου να εξασφαλίζει εισόδημα σε ορισμένους ιδιοκτήτες όμως για άλλους αποτελεί αφορμή «πολέμου».

Σύμφωνα με πληροφορίες ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες αναγκάζονται να πάψουν να μισθώνουν το ακίνητό τους μέσω Airbnb. Κι αυτό επειδή τμήμα των υπόλοιπων ενοίκων κάνει χρήση του κανονισμού με στόχο να θωρακίσει την πολυκατοικία από την αμερικανική τεχνολογική εφαρμογή που έχει, ιδίως σε τουριστικές περιοχές, οδηγήσει σε αύξηση τις τιμές και τα ενοίκια.

Εάν δηλαδή ο κανονισμός δεν προβλέπει τη βραχυπρόθεσμη ενοικίαση ή την επαγγελματική εκμετάλλευση των διαμερισμάτων, τότε η μίσθωση μέσω Διαδικτύου είναι οριακά νομότυπη.

Όπως εξηγεί ο δικηγόρος Νίκος Σιαμάκης η ενοικίαση για μερικές ημέρες ή η ανάθεση της διαχείρισης ενός, μισθωμένου μέσω Airbnb, διαμερίσματος σε εξειδικευμένες εταιρείες θεωρείται επαγγελματική δραστηριότητα με αποτέλεσμα να παραβιάζεται ο κανονισμός.

Την ίδια στιγμή το «μπλόκο» στο Airbnb μέσω αλλαγής του κανονισμού τείνει να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις σε επαγγελματικά κτίρια όπου επιχειρείται η αλλαγή χρήσης σε κατοικία με στόχο την βραχυπρόθεσμη ενοικίαση.

Πάντως για την ώρα το υπολογίσιμο κόστος της δικαστικής προσφυγής και της επιβολής ασφαλιστικών μέτρων έχει αποτρέψει μέχρι νεωτέρας αυτού του είδους οι υποθέσεις να φθάσουν στις δικαστικές αίθουσες.

Εξάλλου η μίσθωση μέσω Airbnb τείνει να αποδειχθεί ιδιαίτερα προσοδοφόρος δραστηριότητα. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία στην Αθήνα όπου υπάρχουν περίπου 5.130 καταχωρήσεις, αντιστοιχεί ανά οικοδεσπότη ετήσιο εισόδημα ύψους 3.087 ευρώ για μέσο όρο 28 διανυκτερεύσεων.

Στη Θεσσαλονίκη τα έσοδα που αντιστοιχούν, ανά ιδιοκτήτη, διαμορφώνονται σε 2.275 ευρώ.Πηγή: ΈθνοςΕγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα