Επένδυση €20 εκατ. από Φάις και Bluehouse για το Castello Bibelli στην Κέρκυρα

Της Στεφανίας Σούκη 

Μία μικρή ξενοδοχειακή μονάδα και 13 πολυτελείς κατοικίες περιλαμβάνει η επένδυση, ύψους 20 εκατ. ευρώ, που σχεδιάζουν από κοινού ο όμιλος Φάις με την επενδυτική εταιρεία ακινήτων Bluehouse για την αξιοποίηση τμήματος του ακινήτου, γνωστού και ως Castello Bibelli στην Κέρκυρα.

Το επενδυτικό σχήμα του Faisgroup με τη συμμετοχή της Bluehouse είχε υποβάλει προσφορά για την αξιοποίηση του ακινήτου στο πλαίσιο του διαγωνισμού που πραγματοποίησε το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και μάλιστα, στην παρούσα φάση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η όλη διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της κατάρτισης των συμβολαίων.

Πρόθεση των επενδυτών είναι να δημιουργήσουν ένα boutique ξενοδοχείο και πολυτελείς κατοικίες, για τις οποίες θα υπάρχει η δυνατότητα χρήσης των ξενοδοχειακών υπηρεσιών.

Mε βάση το διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, η αξιοποίηση του ακινήτου, το οποίο αποτελεί τμήμα του Castello Bibelli, θα γίνει μέσω της σύστασης της εταιρείας, της εισφοράς από το Ταμείο των εμπραγμάτων δικαιωμάτων της κυριότητας και του δικαιώματος επιφανείας, με διάρκεια 99 ετών, επί του ακινήτου και της πώλησης και μεταβίβασης, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών, του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας στον πλειοδότη, όπως αυτοί θα καθοριστούν στο Τελικό Σχέδιο Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, «το Castello Bibelli είναι ακίνητο με ιδιαίτερη πολιτιστική αξία που περιλαμβάνει το κυρίως κτίριο Castello (λιθόκτιστο, κεραμοσκεπές, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς κτριο, νεογοτθικού ρυθμού με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους δύο πυργίσκους και το αίθριο) και άλλα βοηθητικά κτήρια. Κτίστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα από τον Ιταλό Ναύαρχο Bibelli. Το ακίνητο έχει μεγάλη ιστορική και αρχιτεκτονική σημασία με στοιχεία μεσαιωνικού πύργου. Τμήμα του ακινήτου καθώς και δύο κτίρια (Castellino και Castelleto) έχουν παραχωρηθεί στην Εθνική Πινακοθήκη από το 1992, όπου στεγάζονται και φυλάσσονται έργα τέχνης. Το ακίνητο βρίσκεται σε απόσταση 13 χλμ. περίπου από την πόλη της Κέρκυρας, 6χλμ. περίπου από τη μαρίνα Γουβιών Κέρκυρας και 16 χλμ. περίπου από τον διεθνή Αερολιμένα Κερκύρας. Η ευρύτερη περιοχή του εξεταζόμενου ακινήτου αποτελεί μια από τις πιο τουριστικά ανεπτυγμένες αλλά και ομορφότερες περιοχές της Κέρκυρας. Διαθέτει καταπράσινους λόφους όμορφες παραλίες, υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες αλλά και βραβευμένα εστιατόρια με χρυσούς σκούφους (π.χ Etrusco). Ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι η εγγύτητα με την πόλη της Κέρκυρας (14χλμ. περίπου) και το καλό της παραλιακό οδικό της δίκτυο.».

Από πλευράς του Faisgroup, γνωστού από τη μέχρι σήμερα πορεία του στον πιο «παραδοσιακό», για τον ίδιο, χώρο του λιανεμπορίου, πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο μεγάλο του εγχείρημα σε μία μικτή τουριστική επένδυση, την ίδια στιγμή που ο όμιλος ηγείται, μέσω της One Outlet A.E. και των εργασιών για την μεταμόρφωση της Αγοράς Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη (ύστερα από έναν ακόμη διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ με ορίζοντα ολοκλήρωσης στο τέλος του 2018).

Οσον αφορά την Bluehouse, έχει μακρά πορεία στην αγορά ακινήτων, ήδη από το 2004 οπότε και ιδρύθηκε από Ελληνες με εμπειρία στους κλάδους χρηματοοικονομικών και real estate, κυρίως στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων (Boυλγαρία, Πολωνία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία κ.α.). Στην Ελλάδα η εταιρεία έχει γίνει ευρέως γνωστή από την συμμετοχή της στο εκπτωτικό χωριό της Μc Arthur Glen στα Σπάτα που αποτέλεσε και ένα από τα σημαντικότερα projects συνολικά της εγχώριας αγοράς ακινήτων, απ’ όταν άνοιξε το 2011.newmoney.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα