Grivalia: Νέες επενδύσεις το 2018 αλλά και «εξασφαλισμένα» επιπλέον έσοδα 7 εκατ. ευρώ

Της Στεφανίας Σούκη

Επιπλέον έσοδα τουλάχιστον 7 εκατ. ευρώ αναμένει για την εφετινή χρονιά η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, στηριζόμενη στις κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και χωρίς καμία νέα εξαγορά.

«Τα ετήσια έσοδα που εμφάνισε η εταιρεία το 2017 είναι 65 εκατ ευρώ, και η προοπτική για το 2018, χωρίς να γίνει καμία νέα επένδυση, μόνο και μόνο από την ενσωμάτωση επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα και την καλύτερη διαχείριση κενών ακινήτων, είναι αυτά να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 7 εκατ. ευρώ», ανέφερε χθές προς τους μετόχους ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Γιώργος Χρυσικός κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει την πολιτική εξαγορών κι εφέτος, μέσω μόχλευσης και δανεισμού από υφιστάμενες και νέες γραμμές χρηματοδότησης και όχι μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία συμφώνησε ήδη με τον όμιλο Eurobank Ergasias μία πιστωτική γραμμή ύψους 75 εκατ. ευρώ, με τη μορφή ενός κοινού, εμπραγμάτως εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου το οποίο θα εκταμιεύεται σταδιακά. Το δάνειο θα καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου από την Τράπεζα Εurobank Ergasias Α.Ε. και από την τράπεζα Eurobank Private Bank Luxembourg και θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση επιλεγμένων παρελθουσών επενδύσεων καθώς και τη χρηματοδότηση μελλοντικών επενδύσεων.

Ο όμιλος διαχειρίζεται αυτή την στιγμή κεφάλαια ύψους 1,17 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των κεφαλαίων που διαχειρίζεται μέσω της Grivalia Hospitality ύψους 120 εκατ. ευρώ.

Ως προς το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του ομίλου, ο συνολικός τους αριθμός αντιστοιχεί σε 114 ακίνητα, αξίας 954 εκατ. ευρώ (οικόπεδα 1.298.952 τ.μ. και κτίρια 864.264 τ.μ. με υπολειπόμενο ΣΔ 30.684 τ.μ.). Τα ακίνητα αυτά είναι, σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ, χαμηλά αποτιμημένα δεδομένης της πτώσης της ελληνικής αγοράς τα τελευταία χρόνια και η αποτίμηση είναι σίγουρα κατά πολύ μικρότερη από το κόστος αντικατάστασης, στην περίπτωση δηλαδή που αποφάσιζε τώρα η εταιρεία να πραγματοποιήσει τις ίδιες αγορές.

Οσον αφορά τα νέα projects του ομίλου στην Ελλάδα κυρίως στον ξενοδοχειακό τομέα, μέσω του εξειδικευμένου οχήματος της Grivalia Hospitality, έχει ολοκληρωθεί στην παρούσα φάση η πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασία για την επιλογή του κατασκευαστικού ομίλου που θα αναλάβει την ανακατασκευή του εμβληματικού «Ολυμπος Νάουσα» στη Θεσσαλονίκη για τη μετατροπή του σε boutique hotel, ενώ στο τελικό στάδιο προετοιμασίας βρίσκεται και ο αντίστοιχος φάκελος για τα Αστέρια Γλυφάδας, το οποίο θα αναβιώσει την παλιά αίγλη του συγκροτήματος με πεντάστερες εγκαταστάσεις.



newmoney.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα