Απίθανη φαίνεται με τα μέχρι σήμερα δεδομένα η συνύπαρξη και στο απώτερο μέλλον του υφιστάμενου διοικητικού/μετοχικού σχήματος του ομίλου Ελλάκτωρ, που εμφανίζεται χωρισμένο σε δύο «στρατόπεδα», αποτελούμενα από τον διευθύνοντα σύμβουλο Λεωνίδα Μπόμπολα και τον πρόεδρο Δημ. Κούτρα, από τη μία πλευρά, και τους αδελφούς Καλλιτσάντση (Αναστάσιος και Δημήτριος) από την άλλη. Η «συμφωνία κυρίων» και η ανακωχή που συνήψαν λίγες ημέρες πριν από την περυσινή ετήσια γενική συνέλευση του Ιουνίου, φαίνεται πως ήταν προσωρινή, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», πριν από λίγες ημέρες, στο διοικητικό συμβούλιο τέθηκαν και πάλι επί τάπητος όλα τα ανοιχτά μέτωπα για τον όμιλο, χωρίς να υπάρξει και πάλι κάποια συμφωνία ως προς το τι μέλλει γενέσθαι και κυρίως ως προς τις κινήσεις που καλείται να υλοποιήσει η διοίκηση, προκειμένου να εξέλθει της κρίσης και να επιστρέψει σε καθεστώς βιώσιμης κερδοφορίας.
Πριν από εννέα μήνες, το μήνυμα που εξέπεμπε η διοίκηση ήταν πως, ναι μεν «υπήρξαν διαφωνίες ως προς την καθημερινή λειτουργία, τις καθημερινές αποφάσεις, πού και πώς επενδύουμε και λειτουργούμε», αλλά και ότι «σήμερα όλα αυτά έχουν μηδενιστεί. Αποφασίσαμε να αλλάξουμε πολλά πράγματα. Αυτό είναι το στοίχημά μας και σε αυτό έχουμε συμφωνήσει όλοι». Στόχος ήταν μια εκ βάθρων αναδιοργάνωση του τρόπου λειτουργίας της εταιρείας, προκειμένου αυτή να είναι περισσότερο αποδοτική και ευθυγραμμισμένη με τα πρότυπα ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού ομίλου. Ωστόσο, έπειτα από εννέα μήνες, όλα δείχνουν πως το διαζύγιο βρίσκεται προ των πυλών, καθώς οι διαφορές εξακολουθούν να υφίστανται και δεν πρόκειται μόνο για «ασυμφωνία χαρακτήρων», αλλά και φιλοσοφίας ως προς την κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσει ο όμιλος, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη στρατηγική του αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του.
Οι διαφορές αυτές καθίστανται εμφανείς και στην περίπτωση της πώλησης ή μη της ΕΛΤΕΧ Ανεμος, της θυγατρικής στον κλάδο της αιολικής ενέργειας, για την οποία υφίσταται σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον από το fund βρετανοκαναδικών συμφερόντων Icon. Η εταιρεία ελέγχεται σε ποσοστό 64% από τον όμιλο Ελλάκτωρ, ενώ ένα επιπλέον 7% διαθέτει και η πλευρά Καλλιτσάντση που ασκεί και τη διοίκηση. Στην παρούσα φάση, η πλευρά των επενδυτών επιθυμεί τη διατήρηση της υφιστάμενης διοίκησης και με το νέο καθεστώς, εφόσον ασφαλώς προκύψει συμφωνία, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο σήμερα, δεδομένου ότι επικρατεί διχασμός ανάμεσα στους μετόχους και τους ασκούντες τη διοίκηση του ομίλου, αναφορικά με το ποια θα πρέπει να είναι η καλύτερη επιλογή.
Αιτία είναι οι πολύ σημαντικές προοπτικές της ΕΛΤΕΧ Ανεμος, η οποία έχει σε εξέλιξη ένα επενδυτικό πρόγραμμα 150 εκατ. ευρώ έως το 2019, με στόχο να αυξήσει την εγκατεστημένη παραγωγική ισχύ σε 400 MW.
Σήμερα, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου ανέρχεται σε 260,30 MW. Εν ολίγοις, η μία πλευρά επικαλείται την ανάγκη άντλησης ρευστότητας, που είναι απαραίτητη παράμετρος για την ομαλή λειτουργία του ομίλου και την κάλυψη ζημιών σε άλλα τμήματα δραστηριότητας, ενώ η άλλη πλευρά επιχειρηματολογεί υπέρ της διατήρησης της εταιρείας στους κόλπους της Ελλάκτωρ, δεδομένου ότι προσφέρει σημαντικές ταμειακές ροές.
Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, η διαιώνιση της υφιστάμενης κατάστασης δεν συμφέρει κανέναν, κάτι που φαίνεται να έχουν αντιληφθεί άπαντες στη διοίκηση και να επεξεργάζονται σενάρια περί «οριστικής» λύσης, όποια κι αν είναι αυτή. Το μόνο δεδομένο είναι ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος του ομίλου, καθώς οι επόμενοι μήνες είναι καθοριστικοί για τη μελλοντική πορεία της εταιρείας, ενώ δημοπρατείται σειρά μεγάλων έργων νέας γενιάς, στους διαγωνισμούς των οποίων η Ελλάκτωρ θα πρέπει να δηλώσει δυναμικό «παρών».
kathimerini.gr