Το πωλητήριο στη Eurobank Property Services και οι ενδιαφερόμενοι

Της Στεφανίας Σούκη

Επενδυτικό ενδιαφέρον κυρίως από ξένα funds αλλά και εταιρείες του κλάδου real estate που βλέπουν αφενός ευκαιρίες στην εγχώρια αγορά ακινήτων, αλλά και τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων προσελκύει η διαδικασία που βρίσκεται αυτή την στιγμή σε εξέλιξη για την πώληση της Eurobank Property Services από τον όμιλο της Eurobank.

Μεταξύ των ονομάτων που φαίνεται ότι έχουν ενδιαφερθεί και βολιδοσκοπούν την όλη διαδικασία, φιγουράρουν, σύμφωνα με πληροφορίες, γνωστά ονόματα όπως οι York Capital Management, Αpollo και Fortress, ενώ από το χώρο των συμβούλων ακινήτων, αρχικό ενδιαφέρον φαίνεται ότι έχει επιδείξει η CB Richard Ellis. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να υποβληθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα, δεδομένου ότι ο όμιλος της Eurobank θέλει να επιταχύνει τις εξελίξεις. 

Η Εurobank Property Services, κατά 100% θυγατρική της τράπεζας, αποτελεί αυτή την στιγμή τον βραχίονα του ομίλου στο κομμάτι της παροχής υπηρεσιών ακινήτων, με παρουσία εντός κι εκτός Ελλάδος, αφού δραστηριοποιείται και στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με δραστηριότητα στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Σερβία. Στα σενάρια που φαίνεται ότι έχουν «πέσει στο τραπέζι» για τη μελλοντική παρουσία και μετεξέλιξη της εταιρείας στην αγορά είναι αφενός να διατηρηθεί το τμήμα της παροχής υπηρεσιών και εκτιμήσεων ακινήτων (σ.σ. άλλωστε ένα μεγάλο κομμάτι αφορά την παροχή υπηρεσιών προς την ίδια την Eurobank που θα διατηρηθεί δεδομένων των σχετικών συμβάσεων για περίοδο 3 +2 ετών ) και να «δεθεί» με μία πλατφόρμα διαχείρισης «κόκκινων» δανείων.

Με βάση τα στοιχεία της ίδιας της εταιρείας, η Eurobank Property Services εκπονεί πάνω από 50.000 εκτιμήσεις το χρόνο, «καταλαμβάνοντας μια διακριτή θέση ανάμεσα στους πιο μεγάλους οργανισμούς που εκπονούν εκτιμήσεις ακίνητης περιουσίας», ενώ, μεταξύ άλλων, είναι πιστοποιημένη και ελέγχεται για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών της από το Βασιλικό Ινστιτούτο Ορκωτών Πραγματογνωμόνων της Μ. Βρετανίας (Royal Institution of Chartered Surveyors-RICS).

Επιπλέον, είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών του Υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία, η εταιρεία μείωσε μεν αλλά εμφάνισε ζημίες ποσού ύψους 1 εκατ. ευρώ για το 2016, οι οποίες οφείλονται κυρίως στην μείωση των εσόδων από εκτιμήσεις (από 1,736 εκατ. ευρώ το 2015). Αύξηση σημείωσαν τα έσοδα από την παροχή υπηρεσιών, φθάνοντας τα 5,144 εκατ. ευρώ (έναντι 4,86 εκατ. ευρώ το 2015), γεγονός το οποίο οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων απο μεσιτεία. Η εταιρεία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών στις συμβουλευτικές υπηρεσίες ακινήτων, την έρευνα και ανάλυση αγοράς, τη διαχείριση επενδύσεων, τις εκτιμήσεις, τις κτηματομεσιτικές υπηρεσίες, property & facilities management, corporate real estate, διαχείριση χαρτοφυλακίου ακινήτων, υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου.



newmoney.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα