Σε καθεστώς προστασίας η αλλαντοβιομηχανία ΒΙΚΗ

Σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της βρίσκεται η ηπειρώτικη αλλαντοβιομηχανία ΒΙΚΗ. Σχετική διαταγή εξέδωσε στις 6 Φεβρουαρίου το Πολυμελές Πρωτοδικείο Άρτας (βλ. σχετικό έγγραφο) σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται προσωρινά οι ατομικές διώξεις κατά της εταιρείας και κατά των υπέρ αυτής εγγυητών, ενώ με την απόφασή του το Πρωτοδικείο απαγορεύει σε κάθε τρίτο προμηθευτή να διακόψει την παροχή των αναγκαίων για τη λειτουργία της, υπό τον όρο εξόφλησης των κατά μήνα, τιμολογούμενων υπηρεσιών των τρίτων προμηθευτών. Η προσωρινή διαταγή έχει ισχύει έως τις 11 Μαΐου, όποτε έχει ορισθεί να συζητηθεί η αίτηση υπαγωγής της στο άρθρο 106α παρ. 6, του πτωχευτικού κώδικα.

Βέβαια δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις στην υπόθεση της αλλαντοβιομηχανίας, για την οποία ενδιαφέρον είχε εκδηλώσει και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita, ακόμη και μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως ανέφεραν στο Capital.gr τραπεζικές πηγές.

Ο κ. Ανδρέας Μίντσιος, γενικός διευθυντής της εταιρείας ΒΙΚΗ, που μίλησε στο Capital.gr, υποστήριξε πως η εταιρεία βρίσκεται σε αναζήτηση πόρων για να "γυρίσει" ο όμιλος (σ.σ. εκτός από την αλλαντοβιομηχανία ο όμιλος έχει και τη βιομηχανία ζωοτροφών LAKY η οποία και αυτή βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της), σε κανονική πορεία. Σημείωσε πως στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται σε συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες και υποστήριξε πως υπάρχει καλή διάθεση για να βρεθεί οριστική λύση. Ο ίδιος πάντως απέφυγε να πει στο Capital.gr για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της εταιρείας ενώ δεν θέλησε να απαντήσει αν οι μετοχές των βασικών μετόχων, της οικογένειας Παπαγιάννη δηλαδή, είναι ενεχυριασμένες στις τράπεζες. Απλά περιορίσθηκε να δηλώσει πως ο όμιλος έχει επαρκείς εγγυήσεις και ότι τα EBITDA της αλλαντοβιομηχανίας κινήθηκαν πέρυσι στα επίπεδα του 1,5 εκατ. ευρώ με τον τζίρο να κυμαίνεται στα 20 εκατ. ευρώ. Η ηπειρώτικη αλλαντοβιομηχανία η οποία ιδρύθηκε το 1973, είχε λάβει δάνειο και από την ATE bank το οποίο έχει μεταφερθεί στην PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε. η οποία έχει αναλάβει τη διοίκηση του συνόλου των υπό ειδική εκκαθάριση ιδρυμάτων.

Αναφορικά με το αν υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές και αν ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο ίδιος υποστήριξε πως υπάρχουν ομάδες εργασίας που μιλάνε με τους ενδιαφερόμενους ένας εκ των οποίων όπως είπε είναι ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Ο κ. Μίντσιος απέδωσε μέρος των οικονομικών θεμάτων του ομίλου στα προβλήματα που προέκυψαν μετά την περσινή πυρκαγιά στο εργοστάσιο της LAKY, η οποία υπολειτουργεί και στο γεγονός ότι η εταιρεία δεν έχει λάβει την αποζημίωση από της ασφαλιστική εταιρεία. Ερωτώμενος για το αν υπάρχει πρόβλημα με τους προμηθευτές και τους συνεργάτες της εταιρείας και αν εκτιμά ότι μετά την υπαγωγή της σε καθεστώς προστασίας θα οξυνθούν αυτά, ο ίδιος εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι δεν υπάρξει τέτοιο θέμα. Αντιθέτως ανέφερε πως "η στήριξη των προμηθευτών είναι συγκινητική".capital.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα