Παγκόσμια Τράπεζα: Τα ρομπότ θα εξαφανίσουν τις μισές θέσεις εργασίας

Συνολικά 150 εκατομμύρια εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους σε όλο τον κόσμο τα επόμενα χρόνια, ενώ 300 εκατομμύρια νέοι θα αναζητήσουν εργασία και η μόνη θωράκιση απέναντι στην απειλή είναι η εκπαίδευση,προειδοποίησε σήμερα από το βήμα της Παγκόσμιας Διάσκεψης στο Ντουμπάι, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Κιμ "το πρόβλημα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας είναι το κρισιμότερο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τώρα.;Eως το 2030, το χάσμα αναμένεται να διευρυνθεί. Περίπου 182 εκατομμύρια άνθρωποι θα αναζητούν θέσεις εργασίας, που ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμες, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη και ο αυτοματισμός εξαλείφουν θέσεις εργασίας χαμηλής ειδίκευσης, που είχαν μειωθεί άλλωστε πολύ από την εμφάνιση της βιομηχανικής επανάστασης".

Επιπλέον ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας είπε ότι, το 65% όλων των προπτυχιακων φοιτητών αναζητούν θέσεις εργασίας που δεν υπάρχουν σήμερα. 

"Η εκπαίδευση των ανθρώπων θα πρέπει να αλλάξει αν θέλουμε να βρεθούν λύσεις στον τομέα της απασχόλησης"τόνισε μεταξύ άλλων.

Υπενθυμίζεται ότι, σε πρόσφατη έρευνά της η McKinsey υπολόγιζε ότι έως το 2030 θα κινδυνεύσουν να χάσουν τη δουλειά τους έως και 800 εκατομμύρια εργαζόμενοι ανά τον πλανήτη- μέγεθος που αντιστοιχεί σε περισσότερο από 1/5 του υφιστάμενου παγκόσμιου εργατικού δυναμικού.

Επιπλέον τρανταχτά ονόματα της τεχνολογίας, που επενδύουν μάλιστα στην αυτοματοποίηση, όπως ο Έλον Μασκ της Tesla, έχουν προτείνει την καθιέρωση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση της πρόκλησης αυτής.




enikonomia.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα