Για επενδύσεις σε λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ ενδιαφέρεται η κινεζική Shenhua Group

Κοινό έδαφος για την προώθηση επενδυτικών πρωτοβουλιών Ελλάδας και Κίνας δημιουργούν οι σημαντικές ανατροπές που προωθούνται στο μείγμα της ενεργειακής παραγωγής τους, στο πλαίσιο της επιδίωξης για μείωση των εκπομπών ρύπων, δήλωσε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Μιλώντας στο ενεργειακό συνέδριο Clean Energy Development Forum, που διοργάνωσε στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ το Κινεζικό Επιμελητήριο Διεθνούς Εμπορίου, υπό την αιγίδα της εταιρεία Shenhua Group Corporate Limited, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι "η επιλογή της Κίνας ως τιμώμενης χώρας στη φετινή ΔΕΘ είναι ενδεικτική της σημασίας που αποδίδει η κυβέρνηση στη συνεργασία των δύο κρατών», προσθέτοντας: «Η συνεργασία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει δυναμικά και προσδοκούμε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με αμοιβαία οφέλη".

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η αναδιάρθρωση του ενεργειακού μείγματος της Ελλάδας αποτελεί μια από τις βασικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, κεντρικός στόχος της οποίας είναι να αυξηθεί σημαντικά το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ώστε σταδιακά αυτές να αποτελέσουν τη βάση του εγχώριου ενεργειακού μείγματος.

"Ο λιγνίτης θα παραμείνει στρατηγικό καύσιμο, αλλά σε συμβατά επίπεδα με τους περιβαλλοντικούς στόχους" επανέλαβε ο υπουργός, ενώ πρόσθεσε: "Μπροστά μας ανοίγονται σημαντικές ευκαιρίες αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας. Οι πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε η συνεργασία Ελλάδας-Κίνας να αποδειχθεί ιδιαίτερα εποικοδομητική".

Εν αναμονή πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και του σχετικού market test του Οκτωβρίου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανόλης Παναγιωτάκης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κινεζική κρατική εταιρεία Shenhua -η μεγαλύτερη παραγωγός άνθρακα στον κόσμο- "θα μπορούσε να δουλέψει πολύ αποδοτικά και κερδοφόρα αυτό το 40%", αν συμμετάσχει στη διαδικασία. Σημειώνεται ότι πριν από λίγους μήνες ανακοινώθηκε εταιρική "συμμαχία" της Shenhua με τον όμιλο Κοπελούζου, ενόψει και της πώλησης του 40%.

"Οι περιφερειακές αγορές έχουν εξαιρετικά σπουδαίο ρόλο να διαδραματίσουν στο ευρωπαϊκό σχέδιο για την ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς. Η ΔΕΗ φιλοδοξεί πολύ βάσιμα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιφερειακή αγορά και προς αυτή την κατεύθυνση επιδιώκουμε συνεργασίες με εταιρείες όπως η Senhua, αλλά και ο όμιλος Κοπελούζου" επισήμανε ο κ.Παναγιωτάκης.

Από την πλευρά του, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος του κινεζικού κολοσσού Senhua Energy Co Ltd, δρ Ling Wen, επιβεβαίωσε το επενδυτικό ενδιαφέρον της εταιρείας για την Ελλάδα. Όπως επισήμανε, στην παγκόσμια αγορά ενέργειας υπάρχουν σήμερα δύο τάσεις: Πρώτον, η ανάγκη για σταθερή και βιώσιμη ενεργειακή τροφοδοσία και δεύτερον η ανάγκη η τροφοδοσία αυτή να γίνει ακόμη πιο καθαρή, "όπως υποσχέθηκαν οι Πρόεδροι Σι και Ομπάμα (κατά τη διάσκεψη για το κλίμα) στο Παρίσι".

"Ως ο μεγαλύτερος παραγωγός λιγνίτη στον κόσμο πρέπει να δώσουμε ισχυρή στήριξη στη σταθερή ενεργειακή προμήθεια της οικονομίας και πρέπει να κάνουμε τον λιγνίτη πιο καθαρό. Στην Κίνα κάναμε επιτυχημένα αυτή την καινοτομία [...] Στο μέλλον θέλω να βοηθήσω την Ελλάδα, μέσω της συνεργασίας μας, να κάνει την παροχή ενέργειας από λιγνίτη πολύ καθαρή" κατέληξε.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ομίλου Κοπελούζου, Δημήτρης Κοπελούζος, επισήμανε ότι με την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη ο δρ Ling δηλώνει ξεκάθαρα το ενδιαφέρον του για παρουσία στην Ελλάδα.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα