Τέσσερις νέες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας θα λειτουργήσουν το 2018

Τέσσερις νέες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργούνται στην Ελλάδα, από τις οποίες θα «περνά» διαδοχικά η ενέργεια πριν καταλήξει στους καταναλωτές, στο πλαίσιο της προσαρμογής της προς το μοντέλο της ΕΕ.

Πρόκειται για την προθεσμιακή αγορά, την αγορά της επόμενης ημέρας, την ημερήσια αγορά και η αγορά εξισορρόπησης.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), οι σχετικοί κώδικες για τη λειτουργία των αγορών θα τεθούν σε διαβούλευση μέσα στον Οκτώβριο και η λειτουργία τους θα ξεκινήσει από το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Η ΡΑΕ επισημαίνει ότι στη λήξη της διαδικασίας, με την πλήρη εφαρμογή των αλλαγών, ο καταναλωτής αφενός θα μπορεί να συμμετέχει ενεργά στην αγορά και να επηρεάζει τη διαμόρφωση των τιμών, αφετέρου θα γνωρίζει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας ανά ώρα και να αποφασίζει εάν και πότε θα καταναλώνει ενέργεια.

Βασική προϋπόθεση για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί είναι η εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών κατανάλωσης, διαδικασία που έχει ξεκινήσει πιλοτικά.

Οι νέες αγορές θα προχωρήσουν παράλληλα με τον μετασχηματισμό της ΔΕΗ, που περιλαμβάνει την πώληση λιγνιτικών μονάδων, η λίστα των οποίων συζητείται με την αρμόδια Διεύθυνση της ΕΕ., καθώς και με μέτρα ενίσχυσης του ανταγωνισμού, όπως τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ που συνεχίζονται εφέτος με μεγαλύτερες δημοπρατούμενες ποσότητες.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα