Έρχεται ρύθμιση σε έως 120 δόσεις και για χρέη κάτω από 20.000 ευρώ

Σωσίβιο στους πνιγμένους από χρέη ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι έχουν μείνει μέχρι σήμερα εκτός εξωδικαστικού συμβιβασμού ετοιμάζεται να ρίξει η κυβέρνηση.

Η υπερφορολόγηση έχει εξαντλήσει τα όρια αντοχής τους, την ώρα που το τσουνάμι των κατασχέσεων έρχεται με ολοένα αυξανόμενη ένταση να δώσει τη χαριστική βολή σε αγανακτισμένους πολίτες, οι οποίοι προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν στη ζωή τη δουλειά τους.

Η προωθούμενη ρύθμιση οφειλών σε έως 120 μηνιαίες δόσεις φαντάζει σανίδα σωτηρίας τόσο για τους φορολογουμένους όσο και τα έσοδα του προϋπολογισμού στα οποία η υστέρηση του Ιουλίου (586 εκατ. ευρώ) σήμανε καμπανάκι ενδεχόμενων αστοχιών στο σύνολο του έτους.

Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ επεξεργάζονται τις τελευταίες λεπτομέρειες της ρύθμισης οφειλών με βάση τους κανόνες του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, η οποία θα πρέπει πρώτα να περάσει από το κόσκινο των δανειστών και στη συνέχεια να υπογραφεί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την αρμόδια υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου.

Ποιους αφορά

Σύμφωνα με πληροφορίες ο προωθούμενος μηχανισμός ρύθμισης οφειλών αφορά φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική ιδιότητα (όχι μισθωτούς και συνταξιούχους) οι οποίοι οφείλουν στο Δημόσιο άνω του 85% των συνολικών τους χρεών, ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς δυνατότητα πτωχευτικής διαδικασίας (μεταξύ άλλων γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, αρχιτέκτονες) και όσους χρωστούν έως 20.000 ευρώ προς όλους τους πιστωτές.

Στα βασικά της σημεία η απόφαση αναμένεται να προβλέπει διαγραφή προσαυξήσεων έως και 95% και της βασικής οφειλής (η οποία έχει δημιουργηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016) έως και 30% με κριτήριο την βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Για βασικές οφειλές έως 3.000 ευρώ η αποπληρωμή τους μαζί με προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής θα γίνεται σε έως 36 μηνιαίες δόσεις (κατ’ ανώτατο όριο) με ελάχιστη μηνιαία δόση 50 ευρώ, χωρίς δυνατότητα διαγραφής κανενός ποσού.

Για βασικές οφειλές άνω των 3.000 ευρώ η αποπληρωμή αυτών και των επ’ αυτών προσαυξήσεων ή τόκων εκπρόθεσμης καταβολής θα γίνεται σε έως 20 δόσεις (το ανώτατο όριο) με ελάχιστη μηνιαία δόση 50 ευρώ, χωρίς δυνατότητα διαγραφής βασικής οφειλής.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και όσοι έχουν ήδη κάνει χρήση των ισχυουσών ρυθμίσεων σε 12 ή 100 δόσεις.

Η διαδικασία ένταξης στη ρύθμιση δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως δεν θα γίνει χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού συμβιβασμού αλλά κατά πάσα πιθανότητα οι ενδιαφερόμενοι θα απευθύνονται στην Εφορία τους ή στον ΕΦΚΑ.Τα Νέα


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα