Πώς ο Jeff Bezos από πρώτος έγινε ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Του Noah Kirsch

​Όταν οι αγορές άνοιξαν στις 27 Ιουλίου, η περιουσία του Jeff Bezos ανερχόταν στα 90,6 δισεκατομμύρια δολάρια - η πρώτη φορά που γινόταν ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. Μέχρι όμως το βράδυ της ίδιας ημέρας, η περιουσία του έπεσε κάτω από αυτήν του Bill Gates. Και συνέχισε να μειώνεται στις δύο επόμενες εβδομάδες.

Ο Bezos, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon, τώρα έχει περιουσία που ανέρχεται στα 82,5 δισ. δολ. -8,1 δισ. λιγότερα από το πρωινό της 27ης Ιουλίου- σύμφωνα με τη λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους σε όλον τον κόσμο που ανανεώνεται σε πραγματικό χρόνο. Πλέον είναι ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, ακολουθώντας τον Ισπανό επιχειρηματία Amancio Ortega (83,1 δισ. δολ.) και τον Gates (89,5 δισ. δολ.).

Η πτώση των καθαρών κερδών του Bezos οφείλεται αποκλειστικά στην πτώση της τιμής των μετοχών της Amazon. Τα μερίδια μειώθηκαν κατά 10% από την τιμή ρεκόρ των 1,083 δολ. ανά μετοχή στις 27 Ιουλίου. Εκείνο το απόγευμα, η Amazon ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου, που ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Όμως, ακόμη και μετά την πρόσφατη πτώση, η μετοχή της εταιρείας τα πήγε πολύ καλά μέσα στη χρονιά, καταφέροντας να κερδίσει 30% περίπου από τον Ιανουάριο του 2017.

Η εταιρεία απασχόλησε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τους τελευταίους μήνες λόγω κάποιων μεγάλων κινήσεων και αποφάσεών της. Τον Ιούνιο, η Amazon ανακοίνωσε ότι θα αγόραζε την εταιρεία εμπορίας λαχανικών Whole Foods καταβάλλοντας ένα τίμημα που ξεπερνούσε τα 13 δισ. δολ. Επίσης, αυτόν τον μήνα διέρρευσαν πληροφορίες πως ίσως μπει στην αγορά εισιτηρίων.

Ο Bezos, 53 ετών, ξεκίνησε την Amazon στο γκαράζ του το 1994 αφού παραιτήθηκε από τη δουλειά του σε ένα hedge fund της Νέας Υόρκης. Το 1997, οδήγησε την εταιρεία του στο χρηματιστήριο και έκανε την είσοδό του στη λίστα του Forbes με τους 400 πιο πλούσιους Αμερικανούς την αμέσως επόμενη χρονιά. Η Amazon, που ξεκίνησε ως ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο, τώρα πουλάει εκατομμύρια είδη προϊόντων και το 2016 ανακοίνωσε κέρδη ύψους 136 δισ. δολ.

Για τον Bezos, στον οποίο ανήκουν επίσης η εταιρεία Blue Origin και η Washington Post, η πρόσφατη πτώση στην περιουσία του είναι απίθανο να του προκαλέσει μεγάλη ζημία. Και αυτό, γιατί από τον Μάρτιο του 2016 η καθαρή αξία της περιουσίας του αυξήθηκε πάνω από 37 δισ. δολ.capital.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα