Cyber Risk: “Ασύμμετρη» απειλή

του Γιάννη Ξηρογιαννόπουλου - Προέδρου του ΣΕΜΑ

Βιώνοντας τη λεγόμενη τέταρτη «τεχνολογική» επανάσταση, η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και η ευρύτατη πλέον χρήση των ηλεκτρονικών συστημάτων και δικτύων από την πλειονότητα των επιχειρήσεων, παγκοσμίως, έχει δημιουργήσει έναν τεράστιο όγκο άυλων δεδομένων, αρχείων και πληροφόρησης, από τα οποία εξαρτάται άμεσα η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία όλου του επιχειρηματικού κόσμου.

Η ανάπτυξη των μαζικών δεδομένων(big data) και της υπερπληροφόρησης που διαχέεται μέσα από το “Internet of Things” και η δημιουργία ενός παγκοσμιοποιημένου ψηφιακού κόσμου μεταλλάσσουν συνεχώς τις δομές και τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, διογκώνοντας, παράλληλα, τις προκλήσεις για την αντιμετώπιση των κινδύνων που εγκυμονούν.

Οι βασικοί κίνδυνοι που προκαλούνται για τις επιχειρήσεις αφορούν κυρίως στους παρακάτω τομείς:
• Απώλεια εταιρικών δεδομένων (επιχειρηματικά μυστικά, πνευματικά δικαιώματα, αρχεία πελατών).
• Απώλεια προσωπικών δεδομένων των πελατών τους (οικονομικά και προσωπικά στοιχεία πελατών, στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών και πιστωτικών καρτών).
• Παραβίαση/κλοπή (χακάρισμα) συστημάτων-Επίθεση άρνησης υπηρεσιών (Distributed Denial of Service-Ddos), που οδηγεί στην αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας μιας επιχείρησης και, κατά συνέπεια, σε οικονομικές απώλειες και, ενδεχομένως, σε φθορά της εταιρικής φήμης.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες, σε παγκόσμιο επίπεδο, αντιλαμβανόμενες την ανάγκη παροχής υπηρεσιών ασφάλισης για την κάλυψη κινδύνων που απορρέουν από τη χρήση της τεχνολογίας, δημιούργησαν και προσέφεραν εγκαίρως στην αγορά εξειδικευμένα προγράμματα Cyber Risk Insurance.

Αντίθετα, όμως, η ανάπτυξη της αντίστοιχης ασφαλιστικής συνείδησης στον επιχειρηματικό κόσμο απέναντι στη νέα αυτή απειλή δεν ακολούθησε τους ίδιους ρυθμούς. Το αποτέλεσμα της χρονικής αυτής υστέρησης ήταν να αφήσει τις επιχειρήσεις εκτεθειμένες και ευάλωτες σε κυβερνοεπιθέσεις παγκόσμιας εμβέλειας, όπως η επίθεση “Wannacry” στις αρχές του 2017 και η πολύ πρόσφατη νέα επίθεση “Golden Eye” που λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες.

Ο επαγγελματίας μεσίτης ασφαλίσεων καλείται, για άλλη μια φορά, να λειτουργήσει πρωτίστως ως σύμβουλος του επιχειρηματία-πελάτη του.

Οι επιχειρήσεις u941 έχουν ανάγκη πρώτον να ενημερωθούν, να αντιληφθούν και να αξιολογήσουν την έκθεσή τους σε κινδύνους που προκύπτουν από την ευρύτατη χρήση της τεχνολογίας και την “εξάρτηση” που αυτή δημιουργεί, δεύτερον να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της έκθεσής τους σε αυτούς και, τέλος, να γνωρίσουν τις εναλλακτικές λύσεις που προσφέρονται στην ασφαλιστική αγορά, ώστε, αγοράζοντας το κατάλληλο ασφαλιστικό πρόγραμμα Cyber Risk Insurance, να καλύψουν αποτελεσματικά τη νέα αυτή ασφαλιστική ανάγκη που έχει ανακύψει μέσα από τη συνεχή ανάπτυξη της χρήσης της τεχνολογίας στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι.


asfalisinet.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα