Πότε πρέπει και πότε δεν πρέπει να έχετε ενεργοποιημένo τον εντοπισμό της τοποθεσίας σας στο κινητό σας

Οι περισσότερες εφαρμογές για κινητά πλέον προσφέρουν την δυνατότητα γνωστοποίησης της τοποθεσίας σας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κατηγορούν το Facebook, την Google και άλλες εταιρείες τεχνολογίας ότι με αυτό τον τρόπο παραβιάζουν την ιδιωτικότητα των ατόμων, αν και στην πραγματικότητα αυτό το εργαλείο μπορεί να αποδειχτεί αρκετά χρήσιμο σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. όταν θέλετε να καλέσετε ένα ταξί ή να βρείτε το πλησιέστερο ΑΤΜ).

Ο Minh Uong των New York Times παρουσιάζει μερικά σενάρια κατά τα οποία η συγκεκριμένη λειτουργία μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμη και άλλα στα οποία το καλύτερο θα ήταν να την έχετε απενεργοποιημένη. Αφορμή στάθηκε ένα πρόσφατο ατύχημα που είχε με την μηχανή σε μια περιοχή άγνωστη για εκείνον. Η σύντροφός του μπόρεσε να τον εντοπίσει στον χάρτη -αν και υπήρξαν κάποιες δυσκολίες στην αρχή- και έδωσε τις οδηγίες στο ασθενοφόρο.

Το αμερικανικό κέντρο Ηλεκτρονικής Ιδιωτικότητας (EPIC) προειδοποιεί ότι ο εντοπισμός της τοποθεσίας σας στις συσκευές βοηθά τις αρχές να παρακολουθούν τα βήματά σας, ενώ εταιρείες μπορούν να τοποθετήσουν τις διαφημίσεις στην οθόνη σας, ανάλογα με το μέρος όπου βρίσκεστε (π.χ. μια διαφήμιση για ταβέρνα στην Πειραϊκή, ενώ βρίσκεστε στον Πειραιά). Αν εξαιρέσει κανείς αυτές τις περιπτώσεις, η λειτουργία μπορεί, σύμφωνα με τον Minh, να φανεί χρήσιμη στις παρακάτω περιπτώσεις:

Όταν πρόκειται να συναντήσετε κάποιον φίλο εκτός σπιτιού – κοινοποιείτε μέχρι να φτάσετε την τοποθεσία σας στο Facebook Messenger και δεν χρειάζεται να λέτε που βρίσκεστε κάθε φορά, γιατί και εάν θα αργήσετε κλπ..

Όταν θέλετε να είναι ενήμερος ο σύντροφός σας για το που βρίσκεστε. Δεν ξέρουμε εάν θα συμφωνήσουμε με αυτή την πρόταση, όμως ο Minh εξηγεί πως με αυτό τον τρόπο η σύντροφός του γνωρίζει που βρίσκεται κάθε φορά που επισκέπτεται κάποιο σούπερ-μάρκετ ή κατάστημα και με αυτό τον τρόπο μπορεί να ζητήσει κάποιο προϊόν που χρειάζεται.

Οι γονείς που έδωσαν στα ανήλικα παιδιά τους κάποιο έξυπνο κινητό, θα μπορούν να εντοπίζουν που βρίσκονται για λόγους ασφαλείας (π.χ. αν άργησαν να γυρίσουν σπίτι μετά την έξοδο ή το σχολείο).

Εάν προσπαθείτε να βρείτε τους φίλους σας σε κάποια μεγάλη εκδήλωση, όπως μια συναυλία, θα μπορέσετε να τους δείξετε ακριβώς που βρίσκεστε, ώστε να μην σας αναζητούν άσκοπα μέσα στο πλήθος.

Που να μην χρησιμοποιείτε την εφαρμογή: όταν είστε έξω στην φύση (θα χαθεί το σήμα και απλά θα πέσει η μπαταρία σας) και όταν βρίσκεστε σε εσωτερικούς χώρους όπως κάποιο mall (σε αυτές τις περιπτώσεις η τοποθεσία σας δεν θα είναι ακριβής). Ακόμα, φροντίστε να περιορίσετε τον αριθμό των ανθρώπων που θα μπορούν να βλέπουν που βρίσκεστε.



Πηγή: huffingtonpost.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα