Αύξηση στις διεθνείς αφίξεις, αλλά πτώση στις κρατήσεις μικρών καταλυμάτων

Θετικές σε όλα τα επίπεδα, από τις αφίξεις έως την απασχόληση και τον προγραμματισμό των αεροπορικών εταιρειών ως προς τις διαθέσιμες θέσεις από το εξωτερικό για τη χώρα μας είναι οι δείκτες για τον ελληνικό τουρισμό τους πρώτους μήνες του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει το Sete Intelligence. Δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο και για τις πληρότητες των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων (ΣΕΤΚΕ), η οποία καταγράφει πτωτικές κρατήσεις μέσα στον Ιούνιο!

«Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού ολοκληρώθηκε με αρνητικό πρόσημο για τις επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων. Τόσο οι κρατήσεις, όσο και οι διανυκτερεύσεις κατέγραψαν πτωτικές τάσεις, χωρίς να προκύπτει καμία αντιστοιχία με τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις στη χώρα, οι οποίες, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, σημείωσαν νέα άνοδο, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2016», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΣΕΤΚΕ, υποστηρίζοντας επιπλέον ότι τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά τις εκτιμήσεις των επιχειρηματιών του κλάδου για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκύπτει από τις μισθώσεις αστικών ακινήτων.

«Tα τουριστικά καταλύματα τύπου Airbnb προσελκύουν σημαντικό ποσοστό της πελατείας των επιχειρήσεων μικρών τουριστικών καταλυμάτων, υπονομεύοντας τη λειτουργία τους. Αυτό σε συνδυασμό με την ουσιαστική «κατάρρευση» της εγχώριας αγοράς, η οποία, επί σειρά ετών, υπήρξε η βασική αγορά για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και την κατακόρυφη άνοδο του τουρισμού all inclusive, έχει επιπτώσεις στις κρατήσεις και στις διανυκτερεύσεις που καταγράφουν οι επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων σε όλη τη χώρα».

Η Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. μάλιστα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί την κυβέρνηση πως εάν δεν αναθεωρήσει άμεσα το θέμα των αστικών μισθώσεων θέτει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα ενός ολόκληρου κλάδου, ενός κλάδου ο οποίος συνεισφέρει τα μέγιστα στον ελληνικό τουρισμό και την περιφερειακή οικονομία.

Αεροπορικές, οδικές και θαλάσσιες αφίξεις

Ως προς τις διεθνείς αφίξεις πάντως στο πρώτο πεντάμηνο του 2017, οπότε είναι διαθέσιμα και τα επίσημα διοικητικά στοιχεία, το SETE Intelligence του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων επισημαίνει ότι όλοι οι δείκτες (αεροπορικές, οδικές και θαλάσσιες αφίξεις) σημείωσαν αύξηση -ανεξαρτήτως μέσου- το μήνα Μάιο.

Επιπλέον, στο κομμάτι της απασχόλησης, όπως αναφέρει το Sete Intelligence, 7 στις 10 νέες θέσεις απασχόλησης προέρχονται από τον τουρισμό, του οποίου η συμβολή στην αύξηση της απασχόλησης παραμένει υψηλή: Σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ, από την αύξηση της μισθωτής απασχόλησης κατά 89.534 θέσεις εργασίας τον Μάιο, οι 42.871 προέρχονται από τα καταλύματα και οι 19.952 από την εστίαση.

Οσον αφορά τώρα τις διεθνείς αφίξεις και δή τις αεροπορικές, στα κυριότερα αεροδρόμια το Μάϊο καταγράφηκε αύξηση των διεθνών αφίξεων σε ποσοστό 6,6% (+10,1% στο πρώτο πεντάμηνο του 2017), με την αύξηση στα περιφερειακά αεροδρόμια να φθάνει 7,8% και στην Αθήνα στο 2,6%, ενώ στο πρώτο πεντάμηνο του έτους αντίστοιχα τα νούμερα διαμορφώθηκαν στο 12,8% και 5,9%.


Παρόμοια εικόνα προκύπτει και από τα στοιχεία προγραμματισμού θέσεων περιφερειακών αεροδρομίων που τον Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο παρουσίασαν αύξηση +10,6%. Επίσης, σύμφωνα με τον προγραμματισμό στις 31/5, η αναμενόμενη αύξηση θέσεων σε πτήσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια για το σύνολο της θερινής περιόδου 2017 αναμένεται σε 7,4% των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό. Σημειωτέον ότι κατά την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου οι αεροπορικές θέσεις αυξήθηκαν κατά +10,6% ή +229 χιλ. θέσεις.

Μόνο για το μήνα Ιούλιο, η αύξηση αναμένεται στο +5,9% ή +183 χιλ. θέσεις. Μεγάλη αύξηση των αεροπορικών θέσεων για τον ίδιο μήνα αναμένεται από το Ην. Βασίλειο σε 9,1% ή +51 χιλ. θέσεις και τη Γερμανία +11,2% ή 48 χιλ. θέσεις. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση αναμένεται από την Δανία 14,7% (+14 χιλ.) ενώ ακολουθεί η Ρωσία με +11,9% ή 24 χιλ. θέσεις. Η Πολωνία αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση +9,9% (25χιλ.) και ακολουθούν Ολλανδία και Σουηδία με +9,6% και 31 χιλ. και 11 χιλ. θέσεις αντίστοιχα.

Το μήνα Ιούλιο, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση αναμένεται στη Μυτιλήνη με +33% (+3,2 χιλ. θέσεις) και ακολουθούν τα αεροδρόμια της Καβάλας με +25,7% (+6,4 χιλ.) και Άκτιου +23,2% (+14,4 χιλ.) αντίστοιχα. Το Ηράκλειο και τα Χανιά παρουσιάζουν επίσης αύξηση +0,7% (+5,6 χιλ.) και +1,8% (+4,3 χιλ.) αντίστοιχα.


Στο κομμάτι των διεθνών οδικών αφίξεων το Sete Intelligence χαρακτηρίζει πιο «συγκρατημένη» την αύξηση, φθάνοντας το +2,3% το Μάιο (18 χιλ. περισσότερες από τον αντίστοιχο Μάιο του 2016) και +3,2% το πρώτο 5μηνο του έτους. Επισημαίνεται εδώ ότι η καταγραφή των αφίξεων γίνεται από τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα βάσει υπηκοότητας, ανεξαρτήτως τόπου μόνιμης κατοικίας και -συνεπώς- περιλαμβάνει και αλλοδαπούς μετανάστες στην Ελλάδα που επιστρέφουν από ταξίδι στο εξωτερικό. Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου του 2017, η μεγαλύτερη αύξηση οδικών αφίξεων καταγράφεται από τη Βουλγαρία (+ 28,1%/+199 χιλ. αφίξεις) και την Τουρκία (+14,7%/+34 χιλ. αφίξεις). Σημαντική πτώση καταγράφει η Αλβανία (-22,1%/ -149 χιλ. αφίξεις).


Περιορισμένη το Μάϊο (+1,1%) ήταν και η αύξηση των θαλάσσιων αφίξεων όσον αφορά την επιβατική κίνηση στις γραμμές Ιταλίας-Ελλάδας, αλλά σημαντική τελικά, σε ποσοστό 11,9%, στο πρώτο πεντάμηνο του έτους. Πρόκειται ουσιαστικά για τη διεθνή κίνηση επιβατών (χωρίς επιβάτες transit, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και τόπου κατοικίας) μεταξύ Ελλάδας (Πάτρα – Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα) και Ιταλίας (Ανκόνα, Μπρίντεζι, Μπάρι, Βενετία, Τεργέστη και Ραβέννα).


newmoney.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα