Τουρκικό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του λιμένα Λαυρίου

To επενδυτικό της ενδιαφέρον για την αξιοποίηση τμήματος του Λιμένα Λαυρίου ως διαμετακομιστικού κόμβου έχει εκδηλώσει στο ΤΑΙΠΕΔ η εταιρεία logistics EKOL, με έδρα την Τουρκία. Η EKOL είναι ήδη εγκατεστημένη στο Λαύριο και συνδεδεμένη με το λιμάνι της Τεργέστης με πλοία μεταφοράς εμπορευμάτων RO-RO.

Eφόσον υπάρξει συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ, σχεδιάζει να επενδύσει 2 εκατ. ευρώ για την κατασκευή νέου προβλήτα ώστε να μπορούν να προσεγγίζουν το λιμάνι τα σύγχρονα πλοία της κατηγορίας αυτής (RoRo), μήκους 225 μέτρων. Με τη σημερινή υποδομή, λόγω καιρικών συνθηκών αυτό δεν είναι εφικτό. Η διοίκηση του τουρκικού ομίλου έχει αποφασίσει, όπως έγινε χθες γνωστό, να μεταφέρει την έδρα στην Ολλανδία εντός των προσεχών μηνών.

Η EKOL Ελλάδος, που δραστηριοποιείται στην χώρα μας από το 2012, αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό άνω του 30% και το 2016 παρουσίασε κύκλο εργασιών 11,8 εκατ. ευρώ. Χθες ο Γενικός Διευθυντής της EKOL Ελλάδας, Δημήτρης Μπατάκης, προέβλεψε πως φέτος τα έσοδα της εταιρείας logistics θα αυξηθούν σε επίπεδα μεταξύ 15 και 17 εκατ. ευρώ. Το 80% των εσόδων της εταιρείας προέρχονται από βιομηχανίες καταναλωτικών προϊόντων, κυρίως πολυεθνικές. Μέχρι σήμερα έχουν επενδυθεί πέντε εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το 2020 προγραμματίζονται νέες επενδύσεις τριών εκατ. ευρώ, κυρίως στο λιμάνι του Λαυρίου.

Ο όμιλος EKOL αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς την τελευταία δεκαετία και ήδη διαθέτει δύο ιδιόκτητους τερματικούς σταθμούς λιμένων για πλοία RoRo στην Τεργέστη και στη Γιάλοβα. Στόχος του ομίλου είναι να αποκτήσει μέχρι το 2020 και άλλον έναν τερματικό σταθμό λιμένα στην Ευρώπη. Σήμερα ο όμιλος EKOL έχει παρουσία σε 22 χώρες του κόσμου και 92 σημεία με στόχο να φτάσει τις 51 χώρες και τα 135 σημεία παρουσίας μέχρι το 2020 (από το 2019 θα βρίσκεται σε ΗΠΑ και Κίνα).


newmoney.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα