Μια κίνηση της Airbnb που έτυχε θερμής υποδοχής από τους ξενοδόχους

Η ιστοσελίδα βραχυπρόθεσμης ενοικίασης κατοικιών Airbnb ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι πρότεινε στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες γαλλικές πόλεις την επιβολή αυτόματων ορίων για να εξασφαλιστεί ότι οι ιδιοκτήτες δεν θα ενοικιάζουν την κατοικία τους πέρα από τις 120 ημέρες τον χρόνο, που είναι το όριο που επιτρέπει ο νόμος για μια κύρια κατοικία στη Γαλλία.

Η κίνηση αυτή της Airbnb ήρθε σαν αντίδραση στην απόφαση ενός δημοτικού συμβουλίου του Παρισιού να καταστήσει υποχρεωτική για άτομα που θέλουν να ενοικιάσουν τα διαμερίσματά τους σε ιστοσελίδες όπως η Airbnb την εγγραφή της κατοικίας στην αρμόδια δημοτική υπηρεσία.

Η απόφαση αυτή έτυχε θερμής υποδοχής από τον κλάδο των Γάλλων ξενοδόχων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τη γνωστή υπηρεσία ενοικίασης ως πηγή αθέμιτου ανταγωνισμού.

«Είχαμε προτείνει στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας μια εναλλακτική λύση προς εκείνη της εγγραφής, με τον αυτόματο περιορισμό του συνολικού αριθμού των διαθέσιμων βραδιών στην πλατφόρμα της Airbnb σε 120 βραδιές ετησίως ώστε να αποφεύγεται η κρυφή επαγγελματική χρήση της υπηρεσίας», είπε ο εκπρόσωπος της Airbnb, Ορελιέν Περόλ, στο Reuters.

Η Airbnb θα συμμορφωθεί με την απόφαση του Παρισιού, αν και η λύση της θα ήταν πιο αποτελεσματική και θα κόστιζε λιγότερο σε σχέση με τη λύση που προκρίθηκε, τόνισε ο Περόλ. Και ο ίδιος κατέληξε λέγοντας ότι η εταιρεία συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού στη Γαλλία κι ότι είναι μια πηγή έξτρα εισοδήματος για πολλές παριζιάνικες οικογένειες.

Με 350.000 προσφερόμενες κατοικίες, η Γαλλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εθνική αγορά της Airbnb μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, και το Παρίσι – η πόλη με τους περισσότερους επισκέπτες στον κόσμο – είναι η μεγαλύτερη μεμονωμένη αγορά με 65.000 κατοικίες.

 

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα