Επιδότηση της εισφοράς έως 350 ευρώ το μήνα για τα «μπλοκάκια»

Της Αργυρώς Μαυρούλη

Επιδότηση της εργοδοτικής εισφοράς έως 350 ευρώ το μήνα για ένα έτος προβλέπει το πρόγραμμα που αναμένεται να ενεργοποιήσει το προσεχές διάστημα το υπουργείο Εργασίας, ώστε να περιορίσει το πρόβλημα της ψευδούς αυτοαπασχόλησης. 

Το πλαίσιο που επεξεργάζονται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) προβλέπει οτι δικαίωμα «κάλυψης» θα εχουν αρχικά έως 40.000 εργαζόμενοι που έως τώρα παρέχουν υπηρεσίες εξαρτημένης απασχόλησης με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ) σε έως δύο εργοδότες.

Στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας είναι οι δικαιούχοι να είναι είτε φυσικά, είτε νομικά πρόσωπα τα οποία απασχολούν εργαζόμενους με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών και θα έχουν εγγραφεί στην σχετική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ έως τη στιγμή της επίσημης έναρξης του προγράμματος. Επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα θα προβλέπει την υποχρέωση διατήρησης του συνόλου του προσωπικού για ορισμένο διάστημα πριν την έναρξη της επιδότησης και διατήρηση των ωφελούμενων εργαζομένων με την ίδια σχέση εργασίας (εξαρτημένη εργασία) για ορισμένο διάστημα μετά τη λήξη της επιδότησης.

Αφορμή για να προκύψει η παραπάνω ιδέα για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών ήταν η διαγνωστική μελέτη για την αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα που συνέταξε η ΔΟΕ τον Ιούλιο του 2016. Στη μελέτη επισημαίνονταν ότι ένα από τα βασικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στην αγορά εργασίας είναι η ψευδής αυτοαπασχόληση.Πρόκειται για το φαινόμενο εκείνο όπου πίσω από το «μπλοκάκι» κρύβεται η εξαρτημένη εργασία, η μέθοδος με την οποία ο κατ’ ουσίαν μισθωτός μεταμφιέζεται σε αυτοαπασχολούμενο, οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας, Το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της μεταμφίεσης είναι η παράκαμψη όλου του θεσμικού πλαισίου προστασίας της εργασίας εις βάρος του εργαζομένου, σε ότι αφορά ωράρια, μισθούς, επιδόματα, δώρα εορτών, άδειες κλπ.

Όπως επισημάνθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα κατά την ομιλία του μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο υπουργείο Εργασίας, το πρώτο βήμα έγινε με τη δημιουργία της πλατφόρμας του ΕΦΚΑ και του επιμερισμού των ασφαλιστικών εισφορών σε όσους παρέχουν υπηρεσία-εργασία σε έως δύο εργοδότες και δηλώνονται σε αυτήν.

Τώρα γίνεται πράξη το επόμενο βήμα της παρέμβασης σε αυτό το πεδίο της αγοράς εργασίας και ουσιαστικά παρέχεται η ευκαιρίας στους εργοδότες που θα επιλέξουν να μετατρέψουν σε μισθωτό, τον απασχολούμενο σε αυτούς με ΔΠΥ, με κίνητρο την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών τους. Ουσιαστικά δίνεται το κίνητρο να μετατραπεί η ψευδώς δηλωμένη αυτοαπασχόληση, σε μισθωτή εργασία.

Η υλοποίηση του προγράμματος αποτελεί μία από τις ενέργειες για την καταπολέμηση του φαινομένου της ψευδούς αυτοαπασχόλησης. Το επόμενο διάστημα θα διεξαχθούν κύκλοι ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) επικεντρωμένοι στο φαινόμενο αυτό.


enikonomia.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα