Ελληνικά Γαλακτοκομεία: Η "άγνωστη" εταιρεία που έκανε τζίρο 278 εκατ. ευρώ το 2016

Η εταιρεία "Ελληνικά Γαλακτοκομεία" δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή. Αντιθέτως τα προϊόντα της έχουν καταφέρει να μπουν σχεδόν σε κάθε ελληνικό σπίτι και όχι μόνο. Αυτό καθώς η "Ελληνικά Γαλακτοκομεία" είναι η "ομπρέλα που από κάτω της συγκεντρώνονται τρεις μεγάλες ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες, μονάδες στα Bαλκάνια και εμπορικές εταιρείες σε Ευρώπη και Αμερική συμφερόντων των αδελφών Σαράντη.



Πετράδι του στέμματος είναι η "Όλυμπος" η οποία ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2015 απορρόφησε την "Ροδόπη" για να δημιουργηθούν τα "Ελληνικά Γαλακτοκομεία". Ένα χρόνο ακριβώς αργότερα, τον Οκτώβριο του 2016, από την "Ελληνικά Γαλακτοκομεία" απορροφήθηκε και η μητρική "ΤΥΡΑΣ". Παράλληλα στον όμιλο ανήκουν οι παραγωγικές μονάδες Tyrbul στην Βουλγαρία και S.C. Fabrica De Lapte Brasov στην Ρουμανία καθώς και εμπορικές σε Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία και ΗΠΑ.

Με την παλέτα των παραγωγικών μονάδων που διαθέτει η "Ελληνικά Γαλακτοκομεία" έχει καταφέρει να προσφέρει στους πελάτες της, είτε αυτά είναι σούπερ μάρκετ είτε καταναλωτές, από premium προϊόντα κάτω από το σήμα της "Όλυμπος" μέχρι πιο φθηνά και private label, όπως λευκό τυρί που παράγεται στα Βαλκάνια.


Πέρα από την ηγετική θέση που κατέχει σε αρκετές κατηγορίες προϊόντων στην Ελλάδα σημαντικά μερίδια κατέχει τόσο σε Βουλγαρία όσο και στην Ρουμανία ενώ αξιοσημείωτες είναι οι εξαγωγές της σε χώρες της Ευρώπης σε ελληνικό γιαούρτι και φέτα.

Για το 2016 οι πωλήσεις του ομίλου (σ.σ. μεταξύ ίδιων εταιρειών) διαμορφώθηκαν στα 277,9 εκατ. ευρώ ελαφρά πιο ψηλά (277,2 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το 2015 με τα καθαρά κέρδη να μειώνονται κατά 5,1 εκατ. ευρώ (ήταν 15,4 εκατ ευρώ το 2015) και να διαμορφώνονται στα 10,3 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της σημαντικής έκθεσης που είχε ο όμιλος στην Μαρινόπουλος.

news247.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα