Αεροδρόμιο «Μακεδονία»: Ορόσημο ο Μάρτιος του 2018 για την ολοκλήρωση των έργων

Της Στεφανίας Σούκη

Μπορεί τα νούμερα σε διανυκτερεύσεις και αφίξεις να παραμένουν ανοδικά, οι ξενοδόχοι ωστόσο της Θεσσαλονίκης ανησυχούν και θέτουν ως ορόσημο το Μάρτιο του 2018, ζητώντας να μην υπάρξει παρέκκλιση των χρονοδιαγραμμάτων για τα έργα στο «Μακεδονία».

Η Ενωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, επισήμως χθες εξέφρασε τους φόβους της και ζήτησε να τηρηθεί αυστηρά το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, δηλαδή με ημερομηνία έναρξης των εργασιών τον προσεχή Οκτώβριο και λήξης μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018, ώστε να μη χαθεί το θετικό momentum για τον προορισμό. «Υπό αυτό το πρίσμα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών οφείλει να λάβει όλες τις απαραίτητες εξασφαλίσεις από τον εργολάβο για εμπρόθεσμη ολοκλήρωση των εργασιών», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Οι ξενοδόχοι της συμπρωτεύουσας επαναφέρουν τώρα, εν μέσω της θερινής τουριστικής σεζόν, στο προσκήνιο το θέμα, το οποίο είχε θορυβήσει τα μάλα τους τουριστικούς φορείς στη Βόρεια Ελλάδα τον περασμένο χειμώνα, οπότε κρίθηκε απαραίτητη η μετάθεση του χρονοδιαγράμματος των εργασιών από τον Οκτώβριο του 2017 και μετά.

Σημειωτέον ότι ο προορισμός της Θεσσαλονίκης έχει καταφέρει να κερδίσει σε μερίδιο και διανυκτερεύσεις το τελευταίο διάστημα, με τις πληρότητες των ξενοδοχείων να έχουν αυξηθεί περαιτέρω στο 65% από τις αρχές του έτους, αν και τα επίπεδα των (χαμηλών) τιμών, απόρροια της οικονομικής κρίσης την τελευταία οκταετία και των μεγάλης εξάρτησης του προορισμού από τον εσωτερικό τουρισμό, εξακολουθούν να προκαλούν «πονοκέφαλο» στους επιχειρηματίες της συμπρωτεύουσας.

Θετικό αποτελεί το γεγονός ότι πέρυσι, οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης αυξήθηκαν σημαντικά κατά 9,9% για το σύνολο του έτους (πάνω από 1,7 εκατ.), με την άνοδο να οφείλεται εν μέρει στην αύξηση από τη Γερμανία και την Κύπρο κατά 39% και 20% αντίστοιχα. Η Γερμανία αύξησε το μερίδιο αγοράς της όσον αφορά τις διεθνείς αφίξεις από 34% το 2015 σε 35% το 2016, ενώ η Κύπρος αύξησε το μερίδιό της από 10% το 2015 σε 11% το 2016. Επίσης, αύξηση σημειώθηκε πέρυσι στις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, την Πολωνία και την Ολλανδία με ποσοστό 9%, 9%, 8% και 6% αντίστοιχα, ενώ αυξητικά παραμένουν τα νούμερα και φέτος, με το ''Μακεδονία'' να καταγράφει περαιτέρω άνοδο στο πρώτο εξάμηνο.Με δεδομένη τη θετική πορεία του προορισμού, η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης τονίζει ότι το μεγάλο έργο επέκτασης και αναβάθμισης του χερσαίου τμήματος του διαδρόμου 10/28 του αεροδρομίου «Μακεδονία» θα συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση της τουριστικής κίνησης στην ευρύτερη περιοχή. Οπως μάλιστα χαρακτηριστικά αναφέρουν, η συμπρωτεύουσα έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε σημαντικό περιφερειακό προορισμό της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και σε πύλη για τις αναδυόμενες αγορές της Εγγύς και Άπω Ανατολής, τόσο σε επίπεδο city break προορισμού όσο και στο κομμάτι του συνεδριακού τουρισμού. "Όμως, όσον αφορά στα έργα της διασταύρωσης των διαδρόμων προσαπογειώσεων 16/34 και 10/28, αυτά θα πρέπει να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν τάχιστα και σε κάθε περίπτωση πριν τον Μάρτιο του 2018 για να μην επηρεαστεί ο όγκος των αεροσκαφών που προσεγγίζουν το αεροδρόμιο και άρα η ομαλή κίνηση του αερολιμένα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε να μην πληγεί η επόμενη τουριστική περίοδος για τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και την ευρύτερη περιοχή.

Η ζημία που έχουν υποστεί οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης που γειτνιάζουν με έργα του μετρό από την καθυστέρηση ολοκλήρωσης αυτών των έργων, δεν θα θέλαμε να επαναληφθεί και στη περίπτωση του αεροδρομίου «Μακεδονία», επισημαίνουν οι ξενοδόχοι της πόλης.

Επιπλέον, η ΕΞΘ υπενθυμίζει ότι την τελευταία στιγμή αποσοβήθηκε ο κίνδυνος να μειωθεί η επιβατική κίνηση μέσα στο φετινό καλοκαίρι, καθώς μετά την άμεση κινητοποίηση της αυτοδιοίκησης και των φορέων του τουρισμού και της οικονομίας της ευρύτερης περιοχής, δόθηκε παράταση στην έναρξη των εργασιών, οι οποίες μετατέθηκαν για τον Οκτώβριο του 2017.

Παράλληλα, η ΕΞΘ σημειώνει ότι η Θεσσαλονίκη είναι προορισμός που δέχεται επισκέπτες όλο το χρόνο και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ώστε η αναγκαία αναστάτωση που θα προκληθεί στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» λόγω των απαραίτητων εργασιών αναβάθμισής του, να είναι η μικρότερη δυνατή και να διαρκέσει όσο το δυνατόν λιγότερο.

newmoney.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα