H startup που παράγει χαρτί από... πέτρες και όχι από δέντρα

Οι πέτρινες πλάκες ήταν ένα από τα πρώτα υλικά που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος για να γράψει, πολύ πριν τη δημιουργία του χαρτιού. Ένας Ιάπωνας επιχειρηματίας σχεδιάζει τώρα την επιστροφή στην … αρχή μέσω της startup που έχει ιδρύσει.

Η εταιρεία TBM του Νομπουγιόσι Γιαμασάκι κατασκευάζει χαρτί από ασβεστόλιθο, μία πρώτη ύλη που έχει χαρακτηριστεί από τους ειδικούς «σχεδόν ανεξάντλητη», σε αντίθεση με τα δέντρα που κοντεύουν να γίνουν είδος προς εξαφάνιση λόγω της καταστροφικής ανθρώπινης παρέμβασης. Για τον Γιαμασάκι, η εταιρεία του αποτελεί την απάντηση στις ανησυχίες που προκαλεί στην ανθρωπότητα η αποψίλωση των δασών και η λειψυδρία, την ώρα που η ζήτηση για χαρτί εκτιμάται πως θα έχει διπλασιαστεί παγκοσμίως μέχρι το 2030.





«Θέλω να τελειώσω την καριέρα μου ως επιχειρηματίας δημιουργώντας μια εταιρεία που θα διαρκέσει εκατοντάδες χρόνια», δηλώνει ο Γιαμασάκι, ο οποίος στο παρελθόν ήταν πωλητής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Μάλιστα, είχε εγκαταλείψει το σχολείο στα 15 του χρόνια προκειμένου να αρχίσει την καριέρα του ως ξυλουργός.


«Το υλικό που παράγουμε θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο σε διάφορες εφαρμογές, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με την αύξηση του πληθυσμού και την έλλειψη νερού». Για να κατασκευαστεί ένας τόνος χαρτιού χρειάζονται εκατό τόνοι νερού, ενώ για τη δημιουργία του χαρτιού Limex της εταιρείας του, δεν απαιτείται καθόλου νερό.


enikonomia.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα