Η αξιοζήλευτη ζωή και καριέρα του ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Λίγοι άνθρωποι στη γη είναι τόσο επιτυχημένοι όσο ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook ανέπτυξε το κοινωνικό του δίκτυο από μια αίθουσα του Χάρβαρντ και μέσα σε 13 έτη κατάφερε να προσελκύσει περίπου 2 δισεκατομμύρια χρήστες. Σήμερα, με καθαρή αξία περιουσίας 63 δισ. δολαρίων ο ίδιος έχει ενταχθεί στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στη γη, μαζί με τον Τζεφ Μπέζος και Γουάρεν Μπάφετ.

Παρακάτω ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της ζωής του, από το ταπεινό ξεκίνημα του σε προάστιο της Νέας Υόρκης μέχρι την ανάδειξή του ως ένας από τους πιο ισχυρούς CEOs στον κόσμο.

Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΤΟΥ ΗΛΙΚΙΑ


O «τιτάνας της Silicon Valley» μεγάλωσε στη γραφική πόλη Dobbs Ferry της Νέας Υόρκης, με τους γονείς του Έντουαρντ και Κάρεν Ζούκερμπεργκ οδοντίατρος και ψυχίατρος αντίστοιχα. Ο ίδιος έχει τρία αδέλφια: Του Ράντι, Ντόνα και Αριέλ. Σε ηλικία 12 ετών δημιούργησε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής μηνυμάτων με τίτλο «Zucknet» χρησιμοποιώντας το Atari BASIC., ενώ κωδικοποίησε επίσης παιχνίδια για τους φίλους του σε αρκετά νεαρή ηλικία.


ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ


Kατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο Phillips Exeter Academy του Νιού Χάμσαϊρ, ο ίδιος έχτισε μια πλατφόρμα για streaming μουσική, για την οποία και η AOL και η Microsoft έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.


Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ


Δεν ήταν απλά μόνο λάτρης της τεχνολογίας. Ο ίδιος αγαπούσε τη γυμναστική και μάλιστα, έγινε αρχηγός της ομάδας ξιφασκίας στο γυμνάσιο.


ΤΟ «FACE MASH» 
 
Λίγο καιρό αφότου ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το 2002, ο ίδιος κατάφερε να κερδίσει τη φήμη του ειδικευμένου προγραμματιστή. Η πρώτη απόπειρα ήταν το «Face mash», μια εφαρμογή που χρησιμοποιούσε τις φωτογραφίες των συμμαθητών του, τις οποίες και χάκαρε από τη διοίκηση του σχολείου. Η εφαρμογή μέτρησε 22.000 page views από 450 άτομα από τις πρώτες τέσσερις ώρες. Ωστόσο, το Χάρβαρντ διέταξε σύντομα την κατάργησή του, λόγω ανησυχιών περί πνευματικών δικαιωμάτων και ασφάλειας.


H ΑΡΧΗ ΤΟΥ FACEBOOK


Ξεκίνησε το Facebook με οριμένους φίλους του στη φοιτική εστία όπου διέμεναν, ωστόσο μετά το δεύτερο έτος αποφάσισε να παρατήσει τις σπουδές του και να επικεντρωθεί πλήρως στο δημιούργημά του.Η ΠΡΙΣΙΛΑ ΤΣΑΝ 
 
Λίγο πριν αποχωρήσει, όμως, ο Ζούκερμπεργκ γνώρισε τη μελλοντική του συζύγο Πρισίλα Τσαν.


H ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΕ...ΤΑΙΝΙΑΔεν είναι πολλοί οι CEOs που έχουν δει τον εαυτό τους να αποθανατίζεται στη μεγάλη οθόνη, αλλά το 2010, η ταινία «The Social Network» παρουσίασε μια δραματοποιημένη έκδοση της ιδρυτικής ιστορίας του Facebook και κατάφερε να λαβει οκτώ υποψηφιότητες για το βραβείο Όσκα. Ο ίδιος, ωστόσο, υποστηρίζει έντονα ότι πολλές από τις λεπτομέρειες της ταινίας είναι εσφαλμένες.


Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ FACEBOOK ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ


Το Facebook εισήχθη στο χρηματιστήριο στις 18 Μαϊου του 2012, συγκεντρώνοντας 16 δισ. δολάρια, κάτι που κατέταξε τη δημόσια εγγραφή ως τη μεγαλύτερη που έχει γινει ποτέ στην ιστορία της τεχνολογίας. Κι έτσι ο Ζούκερμπεργκ έγινε ο 29ος πλουσιότερος άνθρωπος στη γη.


Ο ΓΑΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΙΣΙΛΑ


Το ζευγάρι συνέχισε να κρατά επαφή καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης του Facebook και τελικά παντρεύτηκαν μία ημέρα μετά την είσοδο της εταιρείας στο Χρηματιστήριο. Έπειτα από τρία χρόνια, οι δυο τους ανακοίνωσαν τον ερχομό της κόρης τους, Μαξ. «Υπάρχει τόσο μεγάλη χαρά στη μικρή οικογένειά μας», έγραψε χαρακτηριστικά ο Ζούκερμπεργκ στο Facebook.


ΣΕ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΕΣ ΤΟ 99% ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΣΤΟ FACEBOOK


Οι Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσαν ότι θα δωρίσουν το 99% των μετοχών του Facebook που έχουν υπό την κατοχή τους, με την αξία τους να υπολογίζεται στα 45 δισ. δολάρια, ενώ προσέθεσαν ότι σχεδιάζουν έναν νέο οργανισμό υπό την ονομασία «Πρωτοβουλία Τσαν, Ζούκερμπεργκ» προκειμένου να διαχειριστεί τα χρήματα μέσω μιας ασυνήθιστης εταιρικής δομής.


ΑΝΤΙ ΓΙΑ FERRARI Η ΤESLA, Ο ΖΟΥΚΕΡΜΠΕΡΓΚ...


Οδηγεί ένα μαύρο Volkswagen GTI με μηχανικό κιβώτιο, το οποίο κοστίζει περίπου 30.000 δολάρια. Επιπλέον, διαθέτει κι άλλα αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων και ένα Acura TSX.


Η ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥ 
 
Ο Ζούκερμπεργκ ξόδεψε πάνω από 45 εκατ. δολάρια για να αγοράσει το σπίτι του στο Πάλο Άλτο, καθώς και όλα τα άλλα κτήματα και κτίρια γύρω του. Ο ίδιος επίσης αγόρασε μία έπαυλη 10 εκατ. δολαρίων στο Σαν Φρανσίσκο, ενώ ξόδεψε επιπλέον ένα εκατ. δολάρια για την ανακαίνισή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης, φέρεται να προσέλαβε ανθρώπους προκειμένου να κάθονται στα αυτοκίνητα που σταθμεύουν κοντά στο σπίτι τη νύχτα για να διασφαλίσουν χώρους στάθμευσης για τους εργάτες.


ΟΙ ΕΞΑΓΟΡΕΣ ΤΟΥ FACEBOOK


O Ζούκερμπεργκ δεν φοβήθηκε να ξοδέψει χρήματα για το Facebook. Η εταιρεία έχει προχωρήσει σε σημαντικές εξαγορές, όπως εκείνη του Instagram (ένα δισ. δολάρια), του WhatsApp (19 δισ. δολαρία) για το WhatsApp και της Oculus (δυο δισ. δολάρια). Αλλά ακόμα και ο ιδρυτής της Facebook δεν μπορεί να έχει πάντα αυτό που θέλει: Προσπάθησε να αγοράσει το Snapchat για 3 δισ. δολάρια το 2013, αλλά ο CEO της εταιρείας, Έβαν Σπίγκελ τον απέρριψε.


ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ...


O Ζούκερμπεργκ συναντά συχνά σημαντικούς ανθρώπους, όπως την πρόεδρο της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, τον Σνουπ Ντόγκ.


ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ...


Μπαράκ Ομπάμα. Η συγκεκριμένη συνάντηση πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2011.


Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΧΑΡΒΑΡΝΤ


Τον Μάιο του 2017, ο Ζούκερμπεργκ έλαβε το πτυχίο του από το Χάρβαρντ, 13 χρόνια αφότου παράτησε τα έδρανα του διάσημου αμερικανικού πανεπιστημίου. Η επίσκεψή του στο Χάρβαρντ συνοδεύτηκε από φωτογραφίες γεμάτες νοσταλγία στο Facebook, κυρίως όταν ο Ζούκερμπεργκ μπήκε στο δωμάτιο όπου διέμενε στην πανεπιστημιακή εστία .

fortunegreece.com
 
 
 
 

 

 

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα