Πρώτη επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας στην τράπεζα ΑΙΙΒ

Για πρώτη φορά η Ελλάδα συμμετείχε ως πλήρες μέλος στη Ετήσια Σύνοδο της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών (AIIB), που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Νότια Κορέα. Τη χώρα εκπροσώπησε αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) είχε αποφασίσει στις 21 Ιουλίου 2016 τη συμμετοχή της Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών, της οποίας ηγείται η Κίνα,στο πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης για την ανάπτυξη συνεργασιών με διεθνείς συλλογικούς επενδυτικούς θεσμούς και με στόχο την εξασφάλιση χρηματοδότησης σε επενδυτικά σχέδια υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, η ελληνική Αντιπροσωπεία δήλωσε έτοιμη, ως πλήρες μέλος πλέον της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών, να καταβάλει το μερίδιό της στο κεφάλαιο της Τράπεζας (αρχικά 4 ετήσιες δόσεις των 500.000 ευρώ ενώ το τελικό ποσό θα καθορισθεί με βάση τον αριθμό των μελών και το ποσό που συνεισέφεραν) και να εφαρμόσει τις διαδικασίες που προβλέπονται στο καταστατικό της.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της ΑΙΙΒ, ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας Π. Ρουμελιώτης επεσήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά από τη χρηματοδότηση των υποδομών της κατασκευής του "Δρόμου του Μεταξιού", μία από τις βασικές δράσεις της ΑΙΙΒ.

Η ελληνική Αντιπροσωπεία τόνισε, επίσης, πως στόχος της χώρας μας είναι να ενδυναμώσει τους οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς που συνδέουν την Ασία με τη Μεσόγειο, κυρίως μέσω του μεταφορικού κόμβου του λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ), σε συνεργασία με την COSCO και την υποστήριξη του ελληνικού εφοπλισμού, ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και Αφρικής.


enikonomia.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα