Ο... διάβολος του ΕΝΦΙΑ κρύβεται στις λεπτομέρειες

Στις λεπτομέρειες και τα ψιλά γράμματα κρύβεται τελικά ο… διάβολος των Μνημονίων. Ετσι και το πρόσφατο κείμενο που υπέγραψε η κυβέρνηση έχει μια δυσάρεστη έκπληξη για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων.


Στο τεχνικό μνημόνιο περιλαμβάνεται ακόμη και ρήτρα επανεξέτασης των εσόδων του ΕΝΦΙΑ το 2018. Ορίζεται ότι "σε περίπτωση που οι νέες τιμές ακινήτων οδηγήσουν σε μικρή πτώση των εσόδων του ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τον στόχο των 2,65 δισ. ευρώ, η φορολογική βάση του ΕΝΦΙΑ θα διευρυνθεί και οι φορολογικοί συντελεστές θα προσαρμοσθούν ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος εσόδων για τη διατήρηση του φορολογικά ουδέτερου χαρακτήρα της μεταρρύθμισης".

Ορίζεται επίσης ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες θα αποφασιστούν στο τέλος του 2017 για να εφαρμοσθούν το 2018 και ότι τα εκκαθαριστικά με τις νέες αντικειμενικές θα εκδοθούν έως το τέλος Αυγούστου του 2018.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η μείωση των αντικειμενικών αξιών δεν θα σημάνει και μείωση στη φορολογία των ακινήτων, εν προκειμένω στον ΕΝΦΙΑ. Θα υπάρξουν αναπροσαρμογές στους συντελεστές ώστε το ποσό που θα εισπραχθεί να είναι το ίδιο με τα προηγούμενα χρόνια. Επιβεβαιώνεται ότι ο φόρος στα ακίνητα ήρθε για να μείνει, παρά τις εξαγγελίες περί μείωσής του ή ακόμη και κατάργησης.

Αγνωστο είναι, πάντως, αν θα μειωθούν οι άλλοι φόροι και τα τέλη που συνδέονται με τις αντικειμενικές αξίες, όπως φόρος μεταβίβασης, δημοτικά τέλη, συμβολαιογραφικά, νομικά έξοδα κ.λπ. 
 
ered.gr

 

 

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα