«Πράσινο φως» για τουριστική επένδυση στις Κουκουναριές Σκιάθου

Το «πράσινο φως» πήρε η δημιουργία τουριστικού χωριού στις Κουκουναριές της Σκιάθου. Με απόφαση πέντε υπουργείων εγκρίθηκαν η πολεοδομική μελέτη και οι περιβαλλοντικοί όροι του επενδυτικού σχεδίου, το οποίο αφορά την ανακαίνιση του διατηρητέου Ξενία και την ανέγερση παραθεριστικών κατοικιών και άλλων τουριστικών εγκαταστάσεων. Να σημειωθεί ότι τμήμα της επένδυσης βρίσκεται σε προστατευόμενη περιοχή.

Το Ξενία

Η έκταση που περιλαμβάνει το Ξενία Σκιάθου είναι 65,9 στρέμματα και πωλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 από το ΤΑΙΠΕΔ στην Τεχνική Ναθαηλίδη έναντι 2,6 εκατ. ευρώ.

Τον Ιανουάριο του 2015 εγκρίθηκε το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) και ξεκίνησε η διαδικασία αδειοδότησης της επένδυσης.

Σύμφωνα με την απόφαση έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης, ο επενδυτής θα προχωρήσει στην ανακαίνιση του Ξενία (έκτασης 2.542 τ.μ.) χωρίς αλλοίωση των μορφολογικών του στοιχείων, εφόσον είναι διατηρητέο. Δίπλα στο Ξενία θα κατασκευαστούν κτίριο εστίασης (Σ.Δ. 0,06) και δύο συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικιών: στο πρώτο, έκτασης 6,1 στρεμμάτων θα ανεγερθούν 2.300 τ.μ. (δυναμικότητας 114 κλινών) ενώ στο δεύτερο, έκτασης 2,1 στρεμμάτων, θα ανεγερθούν 10 κατοικίες.

Ακόμα τρεις κατοικίες θα κατασκευαστούν στην πίσω πλευρά του ακινήτου, σε χώρο 1,7 στρ., ενώ η περιοχή θα συνορεύει με υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις. Το έργο περιλαμβάνει και κάποιες παρεμβάσεις στον αιγιαλό, με την κατασκευή ξύλινης κολυμβητικής εξέδρας σε βραχώδες σημείο.

Στο μέσο της έκτασης βρίσκεται δασική περιοχή που μένει εκτός πολεοδόμησης. Να σημειωθεί ότι ο δρόμος που διασχίζει σήμερα τη δασική έκταση προς την παραλία «Μπανάνα» θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από νέα περιμετρική οδό στο δυτικό άκρο του ακινήτου.

Ορια περιοχής Natura

Να σημειωθεί ότι τμήμα του ακινήτου εμπίπτει στα όρια περιοχής Natura, καταφυγίου άγριας ζωής, αισθητικού δάσους και βιότοπου corine.

Η παραλία της Κουκουναριάς είναι η γνωστότερη της Σκιάθου και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα του νησιού. Το Ξενία της Σκιάθου χτίστηκε το 1963 και είναι διατηρητέο, παρέμενε όμως κλειστό από το 2000.


kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα