"Πράσινο φως" από ΣτΕ για την επένδυση στην Μονή Τοπλού

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με δύο αποφάσεις της (1705 και 1706/2017) επέτρεψε την ολοκλήρωση της επένδυσης της - βρετανικών συμφερόντων - εταιρείας Loyalward L.t.d. σε έκταση 22.120.349 τ.μ. της Μονής Τοπλού, που βρίσκεται πλησίον του Φοινικοδάσους Βάι στην Κρήτη.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ, με τις εν λόγω αποφάσεις της, απέρριψε τις αιτήσεις του σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού» και 140 κατοίκων της Κρήτης, που ζητούν να ακυρωθεί ως αντίθετο στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία το από 7.3.2016 Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο εγκρίθηκε το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) «Ίτανος Γαία» στη θέση της χερσονήσου Σίδερο, στην περιοχή Ιτάνου του δήμου Σητείας της Περιφέρειας Κρήτης, καθώς και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του εν λόγω σχεδίου.

Η έκταση βρίσκεται πλησίον του γνωστού φοινικοδάσους Βάι, της Ιεράς Μονής «Παναγίας Ακρωτηριανής του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου» (Τοπλού) και του αρχαιολογικού χώρου της Ιτάνου.

Η τουριστική επένδυση προβλέπει τη δημιουργία 1.200 θέσεων άμεσης απασχόλησης, την κατασκευή ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, λιμενικά έργα, εμπορικά καταστήματα, αθλητικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις, γήπεδα γκολφ, κ.λπ., και ευελπιστεί στην αύξηση των αφίξεων τουριστών.

Στις δύο αποφάσεις του ΣτΕ αναφέρεται ότι η ΣΜΠΕ ανταποκρίνεται στις κοινοτικές οδηγίες και έχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις στον προστατευόμενο οικότοπο της περιοχής. Η υλοποίηση του σχεδίου της επένδυσης, όπως σημειώνεται, «δεν αναμένεται να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις και να βλάψει την ακεραιότητα των προστατευόμενων περιοχών».

Επίσης, στις αποφάσεις αναφέρεται ότι δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός του σωματείου και των κατοίκων της περιοχής, ότι θα πληγεί η επίμαχη περιοχή, καθώς βρίσκεται σε ζώνη προστασίας του διεθνούς δικτύου NATURA 2000, που δεν επιτρέπει παρόμοιες τουριστικές εγκαταστάσεις. Και αυτό, γιατί σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, «εκτιμάται» ότι η υλοποίηση της επένδυσης, «δεν θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στις προστατευόμενες περιοχές» εντός των οποίων θα εκτελεστεί η επένδυση, αλλά ούτε όμως τίθεται και ζήτημα διασφάλισης της συνολικής συνοχής του δικτύου NATURA 2000.


ered.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα