Απογειώθηκαν οι μισθώσεις μέσω Airbnb στο κέντρο της Αθήνας

Κατακόρυφη είναι η αύξηση των διαμερισμάτων και κατοικιών που εκμισθώνονται μέσω της δημοφιλούς ηλεκτρονικής πλατφόρμας Airbnb στο κέντρο της Αθήνας. Ειδικότερα, μόνο στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, χωρίς δηλαδή να περιλαμβάνονται τα νότια προάστια, όπου επίσης η σχετική δραστηριότητα ανθεί, ο αριθμός των προς εκμίσθωση ακινήτων ανέρχεται πλέον σε 5.127, όταν μόλις πριν από εννέα μήνες το σχετικό μέγεθος δεν ξεπερνούσε τις 2.500 κατοικίες. Εν ολίγοις, μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, έχει υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των ακινήτων που μισθώνονται σε ξένους επισκέπτες.

Παράλληλα, ιδιαίτερα δυναμική παραμένει και η επιχειρηματική μορφή που έχει λάβει η εν λόγω δραστηριότητα. Σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγει η ανεξάρτητη υπηρεσία insideAirbnb, το 44% των αγγελιών αφορά πολλαπλές καταχωρίσεις από έναν ιδιοκτήτη. Στην κορυφή της λίστας με 58 ακίνητα βρίσκεται η εταιρεία Easy ΒnΒ, η οποία ειδικεύεται στην εξυπηρέτηση ιδιωτών που ενδιαφέρονται να μισθώσουν το ακίνητό τους μέσω της Airbnb.

Όπως προκύπτει από την εξέταση των σχετικών στοιχείων, όσο πιο κοντά βρίσκεται το ακίνητο στο ιστορικό κέντρο της πόλης –και δη σε περιοχές που προσφέρουν άμεση πρόσβαση σε μέσα μεταφοράς, και οι οποίες βρίσκονται κοντά σε τουριστικά αξιοθέατα και μουσεία– τόσο υψηλότερο είναι το ενοίκιο. Συνοικίες όπως το Κουκάκι, η Πλάκα, του Μακρυγιάννη, το Θησείο, η Ακρόπολη, το Μοναστηράκι, το Μεταξουργείο και ο Κεραμεικός καταγράφουν τόσο υψηλή ζήτηση τους τελευταίους μήνες, ώστε οι τιμές των ενοικίων έχουν αρχίσει να ακολουθούν ανοδική πορεία, τη στιγμή που στην υπόλοιπη αγορά τα ενοίκια εξακολουθούν να έχουν πτωτική πορεία. Το ίδιο ισχύει και για ακίνητα τα οποία προσφέρουν υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές και θέα στον Λυκαβηττό και στην Ακρόπολη. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ιδιώτες ή εταιρείες που έχουν αναπτύξει αρκετή εμπειρία στη συγκεκριμένη δραστηριότητα και έχουν θετικές κριτικές, απολαμβάνουν πολλαπλάσια έσοδα, καθώς αφενός μεν, έχουν υψηλότερη επισκεψιμότητα, αφετέρου δε, μπορούν να χρεώσουν περισσότερα ευρώ για κάθε βράδυ διαμονής.

Για παράδειγμα, ένα διαμέρισμα 83 τ.μ. που εκμισθώνεται σήμερα στην περιοχή της Πλάκας, πρόσφατα ανακαινισμένο, υπολογίζεται ότι μπορεί να αποφέρει στον ιδιοκτήτη του περίπου 2.100 ευρώ σε μηνιαία βάση, ποσό που είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με εκείνο που θα μπορούσε να εξασφαλίσει εάν επέλεγε μια συμβατική μίσθωση μακράς διάρκειας. Παράλληλα, συνολικά μπορεί να είναι μισθωμένο σε κάποιον ξένο επισκέπτη για σχεδόν 255 από τις 365 ημέρες του χρόνου, ή σχεδόν 70% του έτους, πολύ πάνω από τις 120 ημέρες που έθετε ως ανώτατο όριο ο σχετικός νόμος για τη λειτουργία της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων μέσω της οικονομίας διαμοιρασμού, προκειμένου να μπορεί η εν λόγω δραστηριότητα να γίνεται χωρίς την υποχρέωση σύστασης επιχείρησης.

Eτσι, όπως προκύπτει, σε ορισμένα σημεία του ιστορικού κέντρου, ιδίως πέριξ της Ακρόπολης, είναι πλέον σχεδόν αδύνατον να μισθωθεί κάποιο διαμέρισμα με συμβατικό τρόπο, καθώς η διαθεσιμότητα αφορά πλέον αποκλειστικά την ξένη αγορά και δη εκείνη των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν πλέον όλο και περισσότεροι μεσίτες, οι εξώσεις και οι μη ανανεώσεις συμβολαίων ενοικίασης βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, καθώς όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες συνειδητοποιούν ότι μπορούν να αποκομίσουν περισσότερα έσοδα με τον τρόπο αυτό.


kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα