5.000 πλειστηριασμοί σε ακίνητα-«φιλέτα»

Της Αναστασίας Παπαϊωάννου

Πέντε χιλιάδες ακίνητα-«φιλέτα» θα βγάλουν στον πλειστηριασμό οι τράπεζες έως το τέλος του 2017 από το πρώτο πακέτο των 10.000 πολυτελών ακινήτων που έχουν σε προτεραιότητα και σε αναμονή από τον Νοέμβριο του 2016, ενώ άμεσα ξεκινά ένα μπαράζ καταγγελιών «κόκκινων» δανείων, τόσο ιδιωτών όσο και επιχειρηματιών.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες έχουν επιλέξει τα πρώτα 5.000 ακίνητα, τα οποία είναι πολυτελείς κατοικίες στα βόρεια και νότια προάστια της Αθήνας, σε δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων και στην Κρήτη, αλλά και εμπορικά ακίνητα-«φιλέτα» (σ.σ.: σε ορισμένες περιπτώσεις ολόκληρα συγκροτήματα) στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. 

Πρόκειται για περιουσίες που, σύμφωνα με τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών, ανήκουν σε ιδιώτες και επιχειρηματίες, οι οποίοι διαθέτουν μεγάλη οικονομική ευμάρεια ωστόσο κατ’ επιλογή (σ.σ.: είναι στρατηγικά κακοπληρωτές) δεν πληρώνουν τα δάνειά τους έως και 5 χρόνια πίσω. 

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες οι στρατηγικοί κακοπληρωτές δεν είναι λίγοι, αντίθετα πρόκειται για μία κρίσιμη κατηγορία, καθώς αποτελούν το 25% του συνόλου των δανειοληπτών, ήτοι 250.000. 

Δεν πληρώνουν τα δάνειά τους από 3 έως και 5 χρόνια και δεν ανταποκρίνονται στις οχλήσεις των τραπεζών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση επιχειρηματία ο οποίος απασχόλησε την επικαιρότητα εξαιτίας της μη εξυπηρέτησης των υπέρογκων χρεών του, ωστόσο ο βίος του δεν ήταν λιτός και ήδη ορισμένα από τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία του (ακίνητα, αλλά και κινητά) κατασχέθηκαν από τις πιστώτριες τράπεζες και αναμένεται να βγουν τους επόμενους μήνες σε πλειστηριασμό.

Πιέστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το ρεπορτάζ της Realnews

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα