Ποιοι ενεργειακοί κολοσσοί ενδιαφέρονται για τα πετρέλαια της Ελλάδας

Μεγάλοι πετρελαϊκοί όμιλοι ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. 

Οι ξένοι πετρελαϊκοί κολοσσοί, που επιστρέφουν στην Ελλάδα τέσσερα χρόνια μετά τον μεγάλο γύρο παραχωρήσεων, ενδιαφέρονται ξανά για τις έρευνες μετά τις τελευταίες ανακαλύψεις σε Ισραήλ, Κύπρο και Αίγυπτο, αλλά και με την αναγγελία της πρόθεσης της ΕΔΕΥ να κάνει εκ νέου σεισμικές έρευνες σε συγκεκριμένες περιοχές του Ιονίου, νότια της Κρήτης, αλλά και μεταξύ των Κυθήρων και της Μεγαλονήσου.

Tον μεγάλο γύρο των διεθνών συνεργασιών στον ελληνικό τομέα των ερευνών και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων έχουν ανοίξει τα ΕΛΠΕ με την Total και την Edison, στις οποίες έχουν παραχωρηθεί θαλάσσια «οικόπεδα», αλλά και η Energean Oil & Gas με την ισπανική Repsol για τις έρευνες στις παραχωρήσεις των Ιωαννίνων και της Αιτωλοακαρνανίας.

Στα τέλη Μαΐου την Ελλάδα πρόκειται να επισκεφτεί κλιμάκιο της ExxonMobil όπου θα συναντηθεί με τη διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων και δεν αποκλείεται να υπογραφεί συμφωνία για την από κοινού συμμετοχή σε έρευνες υδρογονανθράκων.

Πριν λίγες ημέρες στην Αθήνα είχαν βρεθεί εκπρόσωποι της ιταλικής ENI, της εταιρείας που ανακάλυψε το μεγάλο κοίτασμα του Ζορ στην Αίγυπτο, έχοντας συναντήσεις με αρμόδιους παράγοντες και, μεταξύ άλλων, με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων.

Υψηλόβαθμα στελέχη των πολυεθνικών ExxonMobil και ENI αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα στα τέλη Σεπτεμβρίου στη διάρκεια του τρίτου διεθνούς συνεδρίου και έκθεσης Global Oil & Gas South East Europe and Mediterranean.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός πως στην Αθήνα θα βρεθεί και η Αμερικανική Ενωση Γεωλόγων Πετρελαίου (AAPG), καθώς τις ίδιες μέρες θα πραγματοποιηθεί και το παγκοσμίου φήμης συνέδριο τους «APPEX Regional». Η AAPG απαριθμεί περί τα 20.000 μέλη. Πρόκειται για γεωλόγους που στελεχώνουν μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες. Δουλειά τους είναι να αναλύουν και να ερμηνεύουν δεδομένα από σεισμικές έρευνες.

imerisia.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα