Ελληνικό σήμα και για προϊόντα πλην τροφίμων

Την επέκταση της απονομής σήματος ελληνικού προϊόντος και σε κατηγορίες μη τροφίμων, όπως τα είδη ένδυσης και υπόδησης, τα έπιπλα και τα παιχνίδια, προωθεί το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ).

Η σχετική προσπάθεια έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2015, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα έως τώρα, καθώς δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική ανταπόκριση από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2015 εκπονήθηκε από το ΒΕΑ, σε συνεργασία με την εταιρεία Exceed Consulting, επιχειρησιακό σχέδιο για το θέμα αυτό.

Το εν λόγω σχέδιο υπεβλήθη στο υπουργείο και συγκεκριμένα στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, η οποία ζήτησε ο έλεγχος των εταιρειών για την απονομή του σήματος να γίνεται από την υπό κρατικό έλεγχο εταιρεία πιστοποίησης βιομηχανικών και καταναλωτικών προϊόντων ΕΒΕΤΑΜ. Συζητήσεις μεταξύ ΒΕΑ και ΕΒΕΤΑΜ έγιναν, χωρίς όμως ακόμη να υπάρξει κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα.

Σκοπός του σήματος είναι η εδραίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα προϊόντα που δηλώνονται ελληνικά και η αποφυγή φαινομένων παραπλάνησής τους, η προστασία των συμφερόντων των παραγωγών από απομιμήσεις και αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Στην κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης της κυβέρνησης, αλλά και των επιχειρήσεων, το ΒΕΑ και η Ελληνική Ακαδημία Μάρκετινγκ (ΕΛΑΜ) διοργανώνουν στις 31 Μαΐου 2017 στην Αθήνα το 1ο συμπόσιο ελληνικού σήματος «Made in Greece» με τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών, επιχειρηματιών, πανεπιστημιακών και εκπροσώπων των φορέων πιστοποίησης.

Μέχρι σήμερα το ελληνικό σήμα έχει απονεμηθεί σε 524 προϊόντα που ανήκουν στις κατηγορίες των γαλακτοκομικών και των αλκοολούχων, ενώ αναμένεται προσεχώς η απονομή ελληνικού σήματος και στο ελαιόλαδο, καθώς ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τον σχετικό κανονισμό που απαιτείται. Την πιστοποίηση στην περίπτωση του ελαιολάδου θα υλοποιεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ που εποπτεύεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

kathimerini.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα