Το δίκτυο αυτοκινητόδρομων της Ελλάδας, ένα οδικό "Μετρό"

Το "οδικό Μετρό" της χώρας είναι πλέον μία πραγματικότητα. Οι παραδόσεις των αυτοκινητόδρομων της Ολυμπίας, της Ιόνιας, του Αιγαίου αλλά και των τμημάτων σε Ε65 μαζί με τον Μορέα, την Εγνατία, την Αττική Οδό και τη Γέφυρα, δημιουργούν ένα μεγάλο δίκτυο.

Για πρώτη φορά στη χώρα οι οδηγοί θα μπορούν να μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις χωρίς να χρειάζεται να εξέλθουν από το δίκτυο των αυτοκινητόδρομων της χώρας. Μεγάλος πρωταγωνιστής σε αυτό το δίκτυο είναι η Εγνατία Οδός που μαζί με τους 5 κάθετους της έχει περισσότερα από 1.300χλμ αυτοκινητόδρομων, όντας ένας από τους μεγαλύτερους άξονες της Ευρώπης.

Με την συμπλήρωση των αξόνων, η χώρα πλέον διαθέτει περισσότερα από 2.600χλμ. Από που βγαίνει αυτό το νούμερο: Ολυμπία Οδός (Ελευσίνα-Πάτρα 205χλμ), Ιόνια Οδός (Αντίρριο-Ιωάννινα 196χλμ), Αιγαίου (Ράχες Μαλιακού-Κλειδί Ημαθίας 215χλμ), Μορέας (Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και Μεγαλόπολη-Σπάρτη 210χλμ), Εγνατία Οδός (Ηγουμενίτσα-Θεσσαλονίκη-Κήποι 670χλμ), Κάθετοι Εγνατίας (Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι 70χλμ, Θεσσαλονικη-Προμαχώνας 170χλμ, Θεσσαλονίκη-Κασσανδρεία 130χλμ, Κοζάνη-Νίκη 100χλμ, Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή 80χλμ, Κομοτηνή-Σύνορα 24χλμ, Ξάνθη-Σύνορα 21χλμ, Αρδάνιο-Ορμένιο 175χλμ), Ε65 (Ξυνιάδα-Τρίκαλα 80χλμ), Γέφυρα Ρίο-Αντίρριο (5χλμ), Αττική Οδός (Ελευσίνα-Αεροδρόμιο, Περιφερειακή Υμηττού 65χλμ).

H ολοκλήρωση και λειτουργία των αυτοκινητόδρομων ανοίγει πολύ μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες στις οδικές μεταφορές, όπως τα logistics, την μεταφορά επιβατών, τον τουρισμό και το εμπόριο.

Με βάση την έκταση της χώρας η Ελλάδα αποκτά όχι μόνο ένα "σοβαρό" οδικό δίκτυο αλλά ένα εκτεταμένο δίκτυο αυτοκινητόδρομων που μπορεί να αποτελέσει τη βάση της ανάπτυξης της χώρας, μιας και αυτοί οι δρόμοι θα συντομεύσουν τις μεταφορές ανθρώπων και αγαθών.

Αν σε αυτό προσθέσουμε πως σταδιακά μέχρι το 2021 θα έχουμε συμπληρώσει τα τελευταία κομμάτια του παζλ με την ολοκλήρωση του Ε65 (Λαμία-Εγνατία), του Πάτρα-Πύργος, και της Περιφερειακή Θεσσαλονίκης, τότε η χώρα θα έχει ένα υπερπλήρες οδικό δίκτυο που θα συνδέει το Νότο με το Βορρά και την Ανατολή με τη Δύση αλλά και όλους τους συνδυασμούς ενώ επιπρόσθετα θα έχει πολλές συνδέσεις με τους βόρειους γείτονες μας.

Με την σύνδεση του σε λιμάνια, αεροδρόμια θα μπορεί να δημιουργεί ένα ταχύ διάδρομο κυρίως προς την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη και να δώσει μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες στον κλάδο των logistics.

Αυτό το δίκτυο θα δώσει την ευκαιρία στη χώρα, να αποκτήσει ένα προϊόν, το οποίο θα τραβήξει παγκόσμιους παίκτες στις μεταφορές, θα δώσει πολλές θέσεις εργασίας, ενώ θα αξιοποιηθούν περιοχές που σήμερα είναι εκτός χάρτη.

Νίκος Καραγιάννης
ypodomes.com

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα