Ποια ηχηρά "λουκέτα" έρχονται στην αγορά;

Σε μια οικονομία όπου το πραγματικό ποσοστό ανεργίας αγγίζει το 30%, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, και σταθερά οι εταιρείες που κλείνουν είναι περισσότερες από αυτές που ανοίγουν, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, η αγορά δείχνει πλέον να "συνηθίζει" τις δεκάδες των λουκέτων και πτωχεύσεων που καταγράφονται πίσω από τις γραμμές της επικαιρότητας.

Γνωστά και μη επιχειρηματικά ονόματα, ακόμη και εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες "σβήνουν" σχεδόν αθόρυβα στις αίθουσες κάποιων Πρωτοδικείων ανά τη χώρα, έχοντας αιτηθεί την πτώχευσή τους ή στην καλύτερη περίπτωση την εξυγίανσή τους, η οποία στην πράξη σηματοδοτεί την απόκτηση μέρους του ενεργητικού τους από κάποιον ανταγωνιστή.

Έπειτα από τα αλλεπάλληλα σοκ των λουκέτων προηγούμενων ετών, όπως της Softex, της Ηλεκτρονικής Αθηνών, της Contitech – IMΑΣ και της ΒΙΣ στο Βόλο, της αλυσίδας Παπασωτηρίου και Ελευθερουδάκης, της Makro Hellas Cash and Carry της γερμανικής Metro Group, της εταιρείας security "Πυρσός", της Hellenic Steel του ιταλικού ομίλου ILVA, της αποχώρησης πολυεθνικών όπως η Bacardi Hellas και η Groupon, της ΦΑΓΕ που έκλεισε το εργοστάσιό της στο Αμύνταιο και της Pepsico στα Οινόφυτα, μεταξύ χιλιάδων άλλων, φαίνεται πως το νέο κύμα λουκέτων και πτωχεύσεων που πλήττει την αγορά περνά πλέον ως μια στατιστική, παρότι συνεχίζει να αποτελεί πεδίο στείρας αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Πίσω όμως από τους αριθμούς που παραθέτει η αντιπολίτευση, περί 90 επιχειρήσεων που κλείνουν κάθε μέρα, και πίσω από τα αντεπιχειρήματα της κυβέρνησης, περί ελάχιστης μείωσης του απόλυτου αριθμού των επιχειρήσεων και ταυτόχρονης αύξησης του αριθμού των απασχολουμένων το πρώτο τρίμηνο, η εικόνα της πραγματικής οικονομίας επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα. Τα στοιχεία (IRI) αποτυπώνουν πρωτόγνωρη μείωση της κατανάλωσης στο λιανεμπόριο τροφίμων με μείωση των πωλήσεων ακόμη και βασικών αγαθών, αύξηση των οφειλών στην αγορά από ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές (Τειρεσίας), μείωση της κατανάλωσης πετρελαιοειδών καυσίμων, "φρένο" στο ρυθμό μείωσης της ανεργίας, σταθερά μείωση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών που επί χρόνια ζουν "από τα έτοιμα" και πάνω από 5 δισ. ευρώ υποχρεώσεις του Δημοσίου προς την αγορά.

Την ίδια στιγμή, 300.000 επιχειρήσεις εμφανίζονται να έχουν καθυστερημένες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ, πάνω από 2 στις 10 (ποσοστό 23,8%) δηλώνει πως έχει ήδη ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, 3 στις 10 επιχειρήσεις αντιμετωπίζει αδυναμία στην καταβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων ενώ περισσότεροι από 500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχουν χρέη προς τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ. "Θυσία" για ένα πρωτογενές πλεόνασμα που δημιουργήθηκε με κάθε λογής χαράτσια, μείωση των πρωτογενών δαπανών και στέρησε από την οικονομία σημαντικούς πόρους που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την καταναλωτική και επενδυτική δαπάνη.

Υποχρεώσεις εκατομμυρίων

Όσο για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος που επικαλούνται ορισμένοι, αρκεί η ανάγνωση πρόσφατης έρευνας σύμφωνα με την οποία 4 στις 10 επιχειρήσεις εκφράζουν φόβο/αγωνία ότι τον επόμενο χρόνο είναι αρκετά/ ή πολύ πιθανό να κλείσουν, τη στιγμή που οι τράπεζες έχουν δρομολογήσει "κύμα" ξεκαθαρίσματος των χαρτοφυλακίων τους από "κόκκινα" δάνεια που πλέον δεν εξυπηρετούνται.

Και κάπως έτσι λουκέτα και πτωχεύσεις των τελευταίων μηνών, παρότι αφήνουν υποχρεώσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και εκατοντάδες ανέργους, για τους οποίους οι βαρύγδουπες δηλώσεις του Υπουργείου Εργασίας (όπως στις περιπτώσεις των Softex, ΙΜΑΣ, του Athens Ledra και άλλων) δεν προσφέρουν καμία λύση, αρχίζουν να αποτελούν μια στατιστική, όπως φάνηκε στις πιο πρόσφατες περιπτώσεις της Μεταλλουργικής Ηπείρου, Μάρμαρα Λαζαρίδης, Ηλιόσφαιρας, Κούμπας, Άλφα Γκρίσιν, αλλά και του ΔΟΛ, μεταξύ άλλων.

* Το πρώτο ηχηρό επιχειρηματικό "κανόνι" για το 2017, της Άλφα Γκρίσιν, υπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης στα αρμόδια δικαστήρια, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στις 10 Μαΐου 2017.

*Η Ηλιόσφαιρα, που διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών μηχανημάτων και πάνελ στην Αρκαδία, παρά τις δηλώσεις στήριξης από πολιτικούς κάθε παράταξης, πτώχευσε και τυπικά. Η εταιρεία που αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, διατηρούσε μονάδα παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ thin film της Heliosphera στην Τρίπολη, το μοναδικό του είδους στην Ελλάδα, μια επένδυση που άγγιξε τα 200 εκατ.ευρώ.

*Μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες μαρμάρων στη χώρα, η Μάρμαρα Λαζαρίδης, έχει σταματήσει τις πληρωμές της προς τις πιστώτριες τράπεζες με αποτέλεσμα να τεθεί καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Πλέον, οι τράπεζες, που ελέγχουν την εταιρεία, επιδιώκουν την είσοδο σε αυτή στρατηγικού επενδυτή μέσω δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού που θα πραγματοποιήσουν το προσεχές διάστημα.

*Η μεταλλουργία που "έκοβε" τα κέρματα του ευρώ στην Ελλάδα, η "Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου" δεν κατάφερε να επιβιώσει και ξεκίνησε η διαδικασία εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της. Στο σφυρί βγαίνει το οικόπεδο της εταιρείας στο ακριτικό Κεφαλόβρυσο Ιωαννίνων, η μονάδα παραγωγής, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα αποθέματα πρώτης ύλης, ακόμη και τα αυτοκίνητα και τα γραφεία της βιομηχανίας. Η εκποίηση θα γίνει με δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί.

*Και επίσημα επικυρώθηκε τον περασμένο μήνα η πτώχευση της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας (security) Mondial Pol. Η εταιρεία απασχολούσε 260 εργαζομένους και διατηρούσε υποκαταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κέρκυρα, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη.

*Τέλος, υπό την απειλή λουκέτου βρίσκεται η βορειοελλαδική εταιρεία επεξεργασίας και εμπορίας καπνών "Καπνική Μιχαηλίδης ΑΕ", λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και αδυναμίας εξαγωγών από τον περασμένο Οκτώβριο.


capital.gr 

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα