Η αβεβαιότητα πάγωσε τις συναλλαγές στην αγορά ακινήτων

«Βήματα προς τα πίσω» πραγματοποίησε η αγορά κατοικίας, αναφορικά με την πορεία εξόδου της από την κρίση κατά την διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου, κάτι που έχει συμβεί άλλωστε και στο παρελθόν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) υποχώρησαν κατά 1,8% κατά μέσον όρο, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό υποχώρησης που παρατηρείται από το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, όταν οι τιμές υποχωρούσαν κατά 2,5% ετησίως (και 2,4% συνολικά στο 2016).

Έκτοτε και καθ’ όλη τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2016, οι αξίες των κατοικιών είχαν καταγράψει πορεία σταθεροποίησης, με πολλούς φορείς του κλάδου να προσδοκούν σε ολοκλήρωση του καθοδικού κύκλου κατά το τρέχον έτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016 (με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΤτΕ), οι τιμές μειώθηκαν κατά 1,5%, ενώ κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2016, η πτώση περιορίστηκε σε 1%. Μάλιστα, στην Αττική οι αξίες είχαν παραμείνει αμετάβλητες.

Εν τέλει, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, η εικόνα της αγοράς κατοικίας επιδεινώθηκε εκ νέου φέτος, καθώς οι συνεχείς παρατάσεις στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, επηρέασαν αρνητικά τη ζήτηση, ωθώντας εκ νέου τις τιμές προς τα κάτω. Πλέον, μένει να φανεί, αν οι θετικές εξελίξεις, τουλάχιστον στο σκέλος της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, θα έχουν αντίστοιχο αντίκτυπο και στην αγορά κατοικίας, όπως συνέβη και κατά το δεύτερο μισό του προηγούμενου έτους.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο καταγράφουν τα νεόδμητα διαμερίσματα (ηλικίας έως πέντε ετών), οι αξίες των οποίων μειώθηκαν κατά 2%, έναντι πτώσης 1,7% των παλιότερων διαμερισμάτων. Συνολικά, κατά το 2016, οι νεόδμητες κατοικίες κατέγραψαν απώλειες της τάξεως του 3%, έναντι μείωσης 5,6% το 2015, ενώ οι παλιότερες κατασκευές υποχώρησαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 2%, έναντι μείωσης 4,7% το 2015.

Οσον αφορά τις επιμέρους περιοχές, η εικόνα στην Αθήνα είναι η καλύτερη μεταξύ των υπόλοιπων αστικών περιοχών. Ειδικότερα, η πτώση των τιμών κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο ήταν της τάξεως του 1,4%, έναντι πτώσης κατά 1,8% στο σύνολο του 2016. Στη Θεσσαλονίκη οι αξίες των κατοικιών κατέγραψαν μείωση κατά 2,7%, ενώ συνολικά πέρυσι η κάμψη άγγιξε το 3,5%. Στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της χώρας, οι τιμές μειώθηκαν κατά 2,8% κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, έναντι μείωσης κατά 2,3% το 2016. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας (κυρίως εξοχικές), οι τιμές υποχώρησαν κατά 1,3%, από πτώση της τάξεως του 3,1 % τον προηγούμενο χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν η αγορά κατοικίας όδευε προς σταθεροποίηση των τιμών με προσδοκίες για ανάκαμψη, αλλά υποχρεώθηκε σε «πισωγύρισμα». Στο τέλος του 2014 είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες για ολοκλήρωση του καθοδικού κύκλου των τιμών, οι οποίες όμως διαψεύστηκαν το 2015, όταν το κλίμα πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας που διαμορφώθηκε.


kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα