Ρεκόρ δεκαετίας στον συνεδριακό τουρισμό για τη Θεσσαλονίκη

Συνολικά 26 συνέδρια φιλοξένησε για το έτος 2016 η Θεσσαλονίκη, με 6.109 συνέδρους, πετυχαίνοντας τον υψηλότερο ιστορικά αριθμό διοργανώσεων για την πόλη. Στην ευρωπαϊκή κατάταξη η πόλη ανεβαίνει στη θέση 53 σημειώνοντας αύξηση 39 θέσεων σε σχέση με το 2015 (θέση 92). Στην παγκόσμια κατάταξη σημειώνει θεαματική άνοδο 65 θέσεων καθώς ανεβαίνει στη θέση 98 από την θέση 163 που κατείχε το 2015. Τα αποτελέσματα αυτά τοποθετούν τη Θεσσαλονίκη στην υψηλότερη θέση τα τελευταία 10 χρόνια.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από τα επίσημα αποτελέσματα κατάταξης πόλεων, που ανακοινώθηκαν σήμερα από το διεθνή σύνδεσμο της συνεδριακής βιομηχανίας, International Congress & Convention Association - ICCA για το έτος 2016, του οποίου μέλος είναι το Thessaloniki Convention Bureau, και από το οποία προκύπτουν σημαντικά συμπεράσματα για τη θέση της Θεσσαλονίκης στην διεθνή αγορά.

Από την στατιστική ανάλυση των δεδομένων για την Θεσσαλονίκη για την δεκαετία 2007 – 2016 προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα για την πόλη και για την συμπεριφορά του συνεδριακού τουριστικού προϊόντος:

• Οι μήνες κατά τους οποίους πραγματοποιούνται τα περισσότερα συνέδρια είναι ο Ιούνιος, ο Σεπτέμβριος, ο Οκτώβριος και ο Μάιος.
• Η μέση δαπάνη ανά σύνεδρο ανά συνέδριο παρουσιάζει αύξηση και υπολογίζεται στα 1,639 ευρώ.
• Τα διεθνή συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν στην Θεσσαλονίκη με βάση την θεματολογία τους είναι στην πλειοψηφία τους ιατρικά , τεχνολογικά και επιστημονικά.

Η Θεσσαλονίκη με αυτή την άνοδο συμβάλει συνολικά και στην παγκόσμια κατάταξη της Ελλάδας η οποία ανεβαίνει στην 25η θέση στην παγκόσμια κατάταξη και στην 15η θέση στην ευρωπαϊκή με 168 διεθνή συνέδρια. Τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη καταλαμβάνουν η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία. Η ετήσια έκθεση του ICCA για την παγκόσμια αγορά αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς για τους επαγγελματίες διοργανωτές συνεδρίων και εκδηλώσεων και τους βοηθάει να αποφασίσουν που θα πραγματοποιήσουν τις μελλοντικές εκδηλώσεις τους καθώς εξετάζουν τα στοιχεία του ICCA για να εντοπίσουν τους προορισμούς που αποκτούν μεγαλύτερη δημοτικότητα.

Τα παραπάνω αποτελέσματα προκύπτουν από το συστηματικό έργο της καταγραφής των διεθνών συνεδρίων και ενημέρωσης του ICCA που πραγματοποίησε το Thessaloniki Convention Bureau τον Ιανουάριο του 2017, συλλέγοντας τα σχετικά στοιχεία από τους αρμόδιους φορείς αλλά και τους επαγγελματίες που εμπλέκονται στην διοργάνωση συνεδρίων στην Θεσσαλονίκη και οι οποίοι συνέβαλαν με τη σειρά τους στην κατάταξη της Θεσσαλονίκης στην παγκόσμια αγορά.

Σημειώνεται ότι ο διεθνής φορέας καταγράφει αποκλειστικά τα διεθνή συνέδρια που πληρούν τα παρακάτω κριτήρια: η διοργάνωση πρέπει εναλλάσσεται τουλάχιστον μεταξύ 3 χωρών, να έχει τουλάχιστον 50 συμμετέχοντες και να έχει συγκεκριμένη συχνότητα πραγματοποίησης (δηλ. να μην αποτελεί ad hoc διοργάνωση).

thestival.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα