Ελλάδα: 914 επιχειρήσεις πληρώνουν το 40%% του συνολικού φόρου

Μόλις 914 επιχειρήσεις, σε σύνολο 220.000 στην Ελλάδα βαρύνονται με το 40% του συνολικού φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Αυτό σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής της Κυριακής".

Στους 3.790 μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας απασχολούνται πάνω από 780.000 εργαζόμενοι. Αυτό αντιστοιχεί περίπου σε περισσότερο από το 44% του συνολικού αριθμού των ιδιωτικών υπαλλήλων. Αυτά δύο στατιστικά ευρήματα αρκούν για να αποδείξουν ότι τόσο τα φορολογικά έσοδα όσο και οι ασφαλιστικές εισφορές εξαρτώνται από εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων που σηκώνουν όλο το βάρος το οποίο χρόνο με τον χρόνο γίνεται μεγαλύτερο, μέσα στην κρίση.

Έτσι, όμως, αυξάνεται παράλληλα και ο κίνδυνος για τα δημόσια έσοδα, καθώς τυχόν αποφάσεις για μετεγκατάσταση ή αναβολή επενδυτικών σχεδίων, όπως και σχέδια φοροαποφυγής, μπορεί να αποτυπωθούν άμεσα στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού.

Από τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλουν τα νομικά πρόσωπα προκύπτει ότι το 70% των εταιρειών εμφανίζει είτε ζημίες είτε οριακά κέρδη. Κέρδη που δεν ξεπερνούν τις 8.000-10.000 ευρώ τον χρόνο. Δεν είναι, μάλιστα, λίγες οι επιχειρήσεις εκείνες που, ενώ έχουν τη δυνατότητα, ως συστηματικοί κακοπληρωτές δεν τακτοποιούν τις υποχρεώσεις τους.

businessnews.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα