Στην Αθήνα βρέθηκαν οι 43 ισχυρότεροι Ευρωπαίοι CEO για....μυστική συνάντηση

Στην Αθήνα βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα 43 από τους ισχυρότερους Ευρωπαίους CEO για κάτι περισσότερο από 24 ώρες, υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας, συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό, το αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συσκέφθηκαν μεταξύ τους και αποχώρησαν το ίδιο αθόρυβα όπως ήρθαν.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή της Κυριακής", όλα τα παραπάνω συνέβησαν από την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι ως τη Δευτέρα αργά το απόγευμα, μεταξύ "Μεγάλης Βρετανίας" και Μουσείου της Ακρόπολης, που κινήθηκαν κάτω από απίστευτα μέτρα ασφάλειας και- κυρίως- διακριτικότητα.

Οι επικεφαλής των 43 μεγαλύτερων πολυεθνικών επιχειρήσεων της Ευρώπης είναι όλοι τους μέλη της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας Βιομηχανιών (European Round Table of Industrialists). Ενός οργανισμού με παρουσία στις Βρυξέλλες και ιδιαίτερη αυξημένη επιρροή σε όλα τα κομβικά κέντρα λήψης αποφάσεων της Γηραιάς Ηπείρου, συμπεριλαμβανομένου και του Βερολίνου.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, στην Ελλάδα δεν βρέθηκαν για να δρομολογήσουν κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη εγχώριου ενδιαφέροντος, αλλά για τη συνεδρίαση της ολομέλειας του σώματος. Μιας συνεδρίασης που συνήθως συγκαλείται δύο φορές το χρόνο, σε διαφορετική κάθε φορά χώρα, με ατζέντα τις βασικές επιδιώξεις τους: την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την ανάπτυξης και της απασχόλησης , πανευρωπαϊκά.

Ωστόσο, η παρουσία τους εδώ και τα δύο, ξεχωριστά, ραντεβού που πραγματοποίησαν με τους κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη, ήταν σε κάθε περίπτωση μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την Ελλάδα να δείξει πώς (και εάν) μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις.

Τόσο η ολομέλεια, όσο και οι συναντήσεις τους έγιναν υπό καθεστώς Chatham House Rule. Αυτό απαγορεύει οι παρόντες να χρησιμοποιούν όπως θέλουν τις πληροφορίες που τους αποκαλύπτονται αλλά και να μην αναφέρονται ποτέ στην πηγή τους ή να μην πουν τίποτα που να μπορεί να την αποκαλύψει. Σκοπός είναι να μπορεί να μιλήσει κανείς ελεύθερα. Και έτσι έγινε. 

Το ραντεβού με τον πρωθυπουργό έγινε στο πλαίσιο δείπνου στο Μουσείο της Ακρόπολης. Ο κ. Τσίπρας, που συνοδευόταν από τον υφυπουργό παρά το Πρωθυπουργό, Δημήτρη Λιάκο, δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις για την ελληνική οικονομία και κυρίως για τις επενδύσεις και τις προοπτικές επιστροφής στην κανονικότητα, Το ζήτημα των capital controls μπήκε στην ατζέντα, καθώς πολλές από τις εδώ θυγατρικές τους αντιμετωπίζουν πολύπλοκες διαδικασίες για τη διακίνηση κεφαλαίων από την Ελλάδα και ακόμα πιο σύνθετες όταν αφορά επαναπατρισμό κερδών ή μερισμάτων. Να σημειωθεί ότι από οι 29 από τους 43 ομίλους που βρέθηκαν στην Αθήνα, έχουν μεγάλη παρουσία στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός τους κάλεσε να επενδύσουν στην χώρα διαβεβαιώνοντας τους πως η κατάσταση αλλάζει προς το καλύτερο.

Το επόμενο πρωί τα μέλη του European Round Table of Industrialists είχαν ραντεβού με το αρχηγό της ΝΔ. Η συνάντηση έγινε ως breakfast στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία". Η συζήτηση είχε τη μορφή ερωταπαντήσεων.

Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στις μεταρρυθμίσει και στο πρόγραμμα της ΝΔ. πόσο γρήγορα θα εφαρμοστούν, πόσο ευρείες θα είναι και, κυρίως, πόσο έτοιμη για αυτές είναι η ελληνική κοινωνία. Ο σκεπτικισμός για ενδεχόμενες κοινωνικές αντιδράσεις δεν έλειψε.

Άλλωστε αυτό είναι και από τα κεντρικά σημεία των προσπαθειών τους το τελευταίο διάστημα: "Η Ευρώπη θα ξεπεράσει την τρέχουσα πολιτική κρίση μόνον εάν η επόμενη γενιά Ευρωπαίων ενδιαφέρεται για την ΕΕ και είναι έτοιμη να δεσμευθεί για την περαιτέρω προώθηση του ευρωπαϊκού σχεδίου", εκτιμά το European Round Table of Industrialists. Ευρωπαϊστές οι ίδιοι, θεωρούν πως οι προκλήσεις που δέχεται σε αυτή η συγκυρία η Ευρώπη είναι μεγάλες. Και σε αυτό δεν είναι αμέτοχη ευθυνών η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. 

Τα μέλη του European Round Table of Industrialists που παραβρέθηκαν στη συνάντηση της Αθήνας

Πρόεδρος
Benoît Potier- Air Liquide

Αντιπρόεδρος
Vittorio Colao- Vodafone Group

Μέλη

José María Álvarez-Pallete- Telefónica

Jean-Paul Agon-L'Oréal

Paulo Azevedo-Sonae

Ton Büchner- AkzoNobel

Ben van Beurden-Royal Dutch Shell

Kurt Bock-BASF

Jean-François van Boxmeer-HEINEKEN

Carlo Bozotti-STMicroelectronics

Svein Richard Brandtzaeg- Norsk Hydro

Paul Bulcke- Nestlé

Pierre-André de Chalendar- Saint-Gobain

Jean-Pierre Clamadieu- Solvay

Iain Conn- Centrica

Ian Davis- Rolls-Royce

Rodolfo De Benedetti- CIR

Volkmar Denner- Robert Bosch

Claudio Descalzi- Eni

Wolfgang Eder- voestalpine

Henrik Ehrnrooth- KONE

John Elkann- FCA

Christoph Franz- F. Hoffmann-La Roche

Ignacio S. Galán- Iberdrola

Moya Greene- Royal Mail Group

Timotheus Höttges- Deutsche Telekom

Paul Hermelin- Capgemini

Zsolt Hernádi - MOL

Heinrich Hiesinger- thyssenkrupp

Frans van Houten- Royal Philips

Pablo Isla- Inditex

Leif Johansson- Ericsson

Joe Kaeser- Siemens

Isabelle KocherENGIE

Bruno Lafont- LafargeHolcim

Thomas Leysen- Umicore

Martin Lundstedt- Volvo Group

Bill McDermott- SAP

Nancy McKinstry- Wolters Kluwer

Lakshmi N. Mittal- ArcelorMittal

Δημήτρης Παπαλεξόπουλος- Τιτάν

Jan du Plessis- Rio Tinto

Patrick Pouyanné- TOTAL

Norbert Reithofer- BMW Group

Stéphane Richard- Orange

Kasper Rorsted- adidas Group

Güler Sabanci- Sabanci Holding

Risto Siilasmaa- Nokia

Tony Smurfit- Smurfit Kappa Group

Ulrich Spiesshofer- ABB

Carl-Henric Svanberg- BP

Johannes Teyssen- E.ON

Jacob Wallenberg- Investor AB


reporter.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα