Επενδυτικό φόρουμ για τις ΣΔΙΤ στις 31/5 στην Αθήνα

Το Μητροπολιτικό Πάρκο στο πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόϊ, νέα σχολεία στην Κρήτη, έργα οδοφωτισμού σε δήμους, ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων ιδιωτικών και δημόσιων, μονάδες διαχείρισης αποβλήτων, έργα στους τομείς των ψηφιακών υποδομών, του τουρισμού και των υπηρεσιών, logistic centers, και πολλά ακόμα έργα, περιλαμβάνονται στον ικανό αριθμό νέων έργων που θα πραγματοποιηθούν με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Η υλοποίηση των έργων αυτών , η συνδυασμένη χρηματοδότησή τους με τη συνδρομή ευρωπαϊκών πόρων, αλλά και το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια του φόρουμ με θέμα: «ΙΝVEST EU: ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΣΥΜΠΡΑΞΕΩΝ», το οποίο πραγματοποιείται αύριο, Τετάρτη, 31 Μαίου στην Αθήνα (ξενοδοχείο Divani Caravel) με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, μεγάλων οργανισμών, περιφερειών, δήμων και επενδυτών. Τις επενδυτικές εξάλλου προοπτικές και προτεραιότητες της χώρας συνολικότερα, αναμένεται να παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της μεσημβρινής κεντρικής ομιλίας του συνεδρίου, ο υφυπουργός Οικονομίας αρμόδιος για επενδύσεις κ. Στέργιος Πιτσιόρλας.

Η εκδήλωση, οργανώνεται στο πλαίσιο των ενημερωτικών δραστηριοτήτων της επενδυτικής πρωτοβουλίας Α - Energy Investments με την ευγενική συνεργασία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και άλλων συναρμόδιων δημόσιων φορέων και υπουργείων, τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΒRD), του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, οργανισμών που ήδη αναπτύσσουν έργα με ΣΔΙΤ (όπως ο ΟΑΣΑ , ο ΟΤΕ, η ΚτΥπ), ή ετοιμάζονται να αναπτύξουν (όπως η ΔΕΗ), του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Δήμων, Περιφερειών και ασφαλώς ιδιωτών επενδυτών.

Προτεινόμενες συμβάσεις από οδοφωτισμό, μέχρι μουσεία και logisticcenters

Οι προτεινόμενες νέες συμβάσεις ΣΔΙΤ σε κρίσιμους τομείς, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας και εν γένει φυσικών πόρων (οδοφωτισμός, έξυπνα κτίρια / εγκαταστάσεις / νοσοκομεία), νέες εγκαταστάσεις (logistic centers, μουσεία, τουρισμός, ψηφιακές υποδομές / υπηρεσίες), είναι ένα νέο θέμα στο οποίο θα εστιάσει η εκδήλωση , αμέσου ενδιαφέροντος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι μόνον. Ήδη, αρκετοί Δήμοι λόγω των περιορισμένων πόρων τους έχουν καταθέσει προτάσεις με τη μέθοδο των Συμπράξεων στους παραπάνω τομείς, δηλώνοντας το ενεργό ενδιαφέρον των τοπικών κοινωνιών, σε μια προσπάθεια που μπορεί να βελτιώσει περισσότερο τις κοινωνικές υποδομές σε κρίσιμους τομείς και να συμβάλει στην ανάπτυξη έργων που δεν θα ήταν δυνατό να γίνουν χωρίς τη συνδρομή ιδιωτικών κεφαλαίων. 


ΔΕΗ, εξοικονόμηση και μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων

Ένα επίσης νέο θέμα που θα συζητηθεί , αφορά τις προτάσεις και τα θεσμικά μέτρα που προτείνει η ΔΕΗ σχετικά με τις επενδύσεις εξοικονόμησης, με παράλληλη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων, μετά την πρόσφατη ιστορική απόφαση της Γενικής της Συνέλευσης να τροποποιήσει το καταστατικό της, προκειμένου να μπει στην ενεργειακή εξοικονόμηση και εν γένει στις ενεργειακές υπηρεσίες. Πως θα γίνει η κατοχύρωση και εφαρμογή των Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) με βάση τις οποίες θα αυτοχρηματοδοτούνται τα μέτρα βελτίωσης (μέθοδος ΧΑΤ) από την ίδια την αξία της εξοικονόμησης, είναι ένα ερώτημα καθοριστικό για την επιτυχία των συγκεκριμένων συμβάσεων. Πολύ περισσότερο σήμερα, που οι πελάτες- αποδέκτες των μέτρων όχι μόνο δεν είναι σε θέση να ξοδέψουν «ζεστό» χρήμα, αλλά επιπλέον επιθυμούν να ωφεληθούν ως έναν βαθμό από την αξία της εξοικονόμησης.

Απαντήσεις επίσης θα δοθούν και στο ερώτημα ποιες είναι οι άμεσες επενδυτικές προτεραιότητες στην τρέχουσα χρονική συγκυρία και πώς μπορούν να επισπευστούν.

Οι ομιλητές

Ανάμεσα στους διακεκριμένους ομιλητές της εκδήλωσης, ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο κ. ΄Αρης Περουλάκης, Αναπληρωτής Επικεφαλής, Αντιπροσωπείας ΕΕ στην Ελλάδα, ο κ. Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ο κ. Νίκος Μαντζούφας, Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ, ο κ. Παναγιώτης Κορκολής, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ, ο κ. Γιώργος Στασινός Πρόεδρος ΤΕΕ, ο κ. Χρυσόστομος Χρηστίδης, Ειδικός Σύμβουλος ΔΕΗ ΑΕ, ο κ. Στέλιος Μιχελάκης, StructuredFinanceandJointInitiatives, North, Central and SouthEastEurope, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων - EΤΕπ, ο κ. Άλκης Δρακινός, Αναπληρωτής Επικεφαλής Γραφείου Αθήνας, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης - EBRD, o κ. Κωστής Αρβανίτης , ManagerStructuredFinance και Διαχείριση Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, Όμιλος Τράπεζας Πειραιώς, ο κ. Μάνος Μανουσάκης, Διευθυντής των εταιρειών OTERuralNorth και ΟΤΕ Rural South, ο κ. Ανάστασιος Ταστάνης, πρόεδρος ΟΑΣΑ, η κ. Ιωάννα Κοντούλη, Πρόεδρος της «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ»- ΚτΥπ ΑΕ , η κ. Ιωάννα Σαμπράκου, Αντιπρόεδρος ΕΜηΠΕΕ και Μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ,ο κ. Γιώργος Ηλιόπουλος, Γενικός Διευθυντής ΕΠΤΑ ΑΕ, εκπρόσωποι επενδυτών όπως ο κ. Σωτήρης Ανδρεούλης, Γενικός Διευθυντής ΑΤΕΣΕ, εκπρόσωποι δήμων που προωθούν έργα με τη μέθοδο ΣΔΙΤ. Εχoυν επίσης προσκληθεί εκπρόσωποι κομμάτων , των ΜΜΕ και πολλοί άλλοι. Ανάμεσα στους συντονιστές των ενοτήτων του φόρουμ η κ. Aντα Σεϊμανίδη, συντονίστρια της Πρωτοβουλίας Α-EnergyInvestments, ο κ. Χρίστος Βούζας Διευθυντής του πόρταλ wwwaftοdioikisi. gr, o κ. Αλέξανδρος Βραχνός, επιστημονικός συνεργάτης, ηκ. Αναστασία Ψωμιάδη, Γενική Διευθύντρια Apson κα. 

Την εκδήλωση, αναμένεται να παρακολουθήσουν κορυφαία στελέχη του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, καθώς επίσης Περιφερειών και Δήμων, εκπρόσωποι κατασκευαστικών φορέων και οργανισμών, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών και ελληνικών χρηματοδοτικών φορέων, στελέχη πρεσβειών, αρμόδια στελέχη κομμάτων, μέλη του ΤΕΕ, εκπρόσωποι των ΜΜΕ κλπ. Στο κλείσιμο και κατά τη διάρκεια του γεύματος της εκδήλωσης θα υπάρχει δυνατότητα συναντήσεων - networking για τους άμεσα ενδιαφερόμενους.


kerdos.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα