Πακέτο με 16.000 ιδιόκτητα ακίνητα πωλούν οι τράπεζες

Στην πώληση των 16.000 ιδιόκτητων ακινήτων τους αναμένεται να προχωρήσουν σταδιακά οι τέσσερις συστημικές τράπεζες καθώς το κόστος διακράτησης είναι ιδιαίτερα υψηλό. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι στον στρατηγικό σχεδιασμό των πιστωτικών ιδρυμάτων εντάσσεται ο απεγκλωβισμός από τα ιδιόκτητα ακίνητα και η έναρξη της διαδικασίας αναμένεται να γίνει άμεσα.

Τον «χορό» άνοιξε η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ξεκινά την online πώληση ακινήτων και σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ανάλογες κινήσεις αναμένονται και από τις υπόλοιπες τράπεζες. «Στόχος μας είναι να πωληθούν γρήγορα. Κι αυτό διότι το κόστος τους είναι ιδιαίτερα μεγάλο», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας, επισημαίνει ωστόσο ότι προαπαιτούμενο αποτελεί η εξομάλυνση της αγοράς ακινήτων. «Η πώληση θα γίνει σιγά σιγά καθώς πρέπει να ανέβει η αγορά, διαφορετικά οι ζημίες που θα γράψουν οι τράπεζες θα είναι μεγάλες», συμπληρώνει.

Η παρέμβαση

Με δεδομένο ότι η αγορά ακινήτων έχει υποστεί δραματική υποτίμηση εξαιτίας της μείωσης στις τιμές, η οποία εκτιμάται στην περιοχή του 35%-40%, οι τράπεζες σχεδιάζουν με μικρές -σε πρώτο στάδιο- παρεμβάσεις να ισορροπήσουν την αγορά και να αρχίσουν να διαμορφώνονται εκ νέου οι συνθήκες που θα επιτρέψουν αναθέρμανση του real estate.

«Η σταδιακή πώληση των ιδιόκτητων ακινήτων μας σε συνδυασμό με την πραγματοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα συμβάλουν στο εκ νέου στήσιμο της αγοράς ακινήτων», τονίζει ο συνομιλητής μας. Εξάλλου, τόσο οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και των ίδιων των τραπεζών αναφέρουν ότι η αγορά έχει δει τα χειρότερα χαμηλά επίπεδα και ήδη υπάρχουν σημάδια δειλής αύξησης, έστω και της τάξης του 1%-2% το πρώτο τρίμηνο του έτους. «Δεν θα περιμένουμε να ανέβουν οι τιμές στα προ κρίσης επίπεδα, καθώς αυτό θα πάρει χρόνια. Έστω και με μικρή αύξηση των τιμών συμφέρει να πουλήσουμε, καθώς ήδη το κόστος που πληρώνουν οι τράπεζες για τη συντήρησή τους, τους φόρους κ.ά. είναι πολλαπλάσιο», τονίζει έτερη πηγή.
3.000-4.500 ανά τράπεζα

Το σύνολο των ιδιόκτητων ακινήτων που έχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα ανέρχεται σε 16.000 τεμάχια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζικών στελεχών, ο αριθμός ανά τράπεζα διαφέρει και κινείται σε ένα εύρος από 3.000 έως και 4.500 ακίνητα. Η πλειονότητά τους βρίσκεται στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας και αυτά αναμένεται να βγουν προς πώληση τους επόμενους μήνες. Όσον αφορά στο κόστος τους είναι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, ιδιαίτερα υψηλό, πόσω μάλλον τα τελευταία χρόνια όπου οι φόροι στα ακίνητα έχουν χτυπήσει κόκκινο.

euro2day.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα