Στην αναμονή για το... χωροταξικό 142 επενδύσεις για νέα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων

Μπορεί η Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων να δέχθηκε πέρυσι 142 και πλέον φακέλους για μεγάλες τουριστικές επενδύσεις αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, είναι αμφίβολο ωστόσο το πότε οι φάκελοι θα... βγούν από τα συρτάρια, όσο δεν υπάρχει χωροταξικο του τουρισμού. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, άφησε την Πέμπτη το βράδυ ένα ...μικρό «παράθυρο» ελπίδας για τους ξενοδόχους, με αφορμή τη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων επισημαίνοντας ότι «εντός των επόμενων εβδομάδων δημοσιεύεται η προκήρυξη για την κατάρτιση νέου χωροταξικού». 

Είχε προηγηθεί ωστόσο η αιχμή προς την προηγούμενη κυβέρνηση ότι το χωροταξικό που είχε ψηφίσει εκείνη, κατέπεσε μετά την ακύρωση του από το Συμβούλιο της Επικρατείας, εξ' ού και το γεγονός ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν οι επενδύσεις. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η υπουργός Τουρισμού κ. Ελενα Κουντουρά, η οποία δήλωσε στους ξενοδόχους ότι το υπουργείο της συνεργάζεται με το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο του νέου εθνικού χωροταξικού «και διαμορφώνουμε και το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό με όρους βιώσιμης ανάπτυξης, έτσι ώστε να είναι ελκυστικό για επενδύσεις».

Η ίδια μάλιστα έκανε λόγο για «έκρηξη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, επενδυτικών προτάσεων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, αφού εκδηλώθηκε σημαντικό ενδιαφέρον από εγχώριους και διεθνείς ομίλους: Στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Τουρισμού, την ΕΥΠΑΤΕ υποβλήθηκαν πέρυσι συνολικά 142 φάκελοι για νέα και υφιστάμενα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων άνω των 300 κλινών, για ειδικές τουριστικές υποδομές και για τέσσερα νέα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα. Αυτά, κατά τις δηλώσεις της υπουργού Τουρισμού στους τουριστικούς φορείς, βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης, ενώ έως και το Μάρτιο του 2017 υποβλήθηκαν προς ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο 251 προτάσεις για ξενοδοχειακές επενδύσεις, που αντιπροσωπεύουν το 50% της συνολικής αξίας των προτάσεων.

Από την πλευρά τους πάντως οι τουριστικοί φορείς έχουν αναδείξει και συνεχίζουν να αναδεικνύουν το θέμα ζητώντας τώρα οριστική επίλυση. Πολύ περισσότερο από την στιγμή που είναι γνωστή η ανάγκη για αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος για την προσέλκυση τουριστών υψηλότερων εισοδηματικών κριτηρίων, μετά και την πτώση της Μέσης Κατά Κεφαλή Δαπάνης το 2016 μόλις στα 471 ευρώ. «Δεν είναι δυνατόν επενδυτικά σχέδια να είναι έωλα και ευάλωτα σε οποιαδήποτε προσφυγή στο ΣτΕ, λόγω ακριβώς της έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού με συγκεκριμένες χρήσεις γης και με θεσμικές προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν στον επενδυτή την απρόσκοπτη πορεία της επένδυσής του», αναφέρει σχετικά ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πρώην, πλέον, πρόεδρος κ. Ανδρέας Ανδρεάδης δηλώνοντας ότι «όλα βρίσκονται στον αέρα για ένα από τα καίρια ζητήματα του τομέα. Είναι βασικό ζητούμενο για τα καταλύματα, τις μαρίνες, τον ναυτικό τουρισμό, ενώ επηρεάζει και το συνολικό αποτέλεσμα του ελληνικού τουρισμού».


newmoney.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα