Γιατί είναι τόσο ακριβή η παραγωγή ενός video game;

Τον Σεπτέμβριο του 2014 η Activision λάνσαρε το παιχνίδι «Destiny» και όλος ο κόσμος του gaming μιλούσε για το δυσθεώρητο ύψος του κόστους παραγωγής του, το οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες άγγιξε τα 500 εκατομμύρια δολάρια. Πώς είναι δυνατόν να χρειάζονται 500 εκατομμύρια δολάρια για να δημιουργηθεί ένα βιντεοπαιχνίδι;

Η αλήθεια είναι πως η Activision δούλευε πάρα πολλά χρόνια για το λανσάρισμα του Destiny, ωστόσο είναι γεγονός πως ο προϋπολογισμός για τη δημιουργία νέων video game διαρκώς αυξάνεται για όλες τις εταιρείες. Ενδεικτικά, το παιχνίδι «Star Wars: The Old Republic» που κυκλοφόρησε το 2011 κόστισε 200 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το κόστος του «Grand Theft Auto V» το 2013 έφτασε τα 265 εκατομμύρια δολάρια.

Ένας από τους λόγους αύξησης του κόστους παραγωγής ενός βιντεοπαιχνιδιού είναι το υψηλό κόστος των γραφικών, τα οποία βελτιώνονται μέρα με την μέρα και οι ειδήμονες του χώρου κοστολογούν πολύ ακριβά τις υπηρεσίες τους. Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος του καλλιτεχνικού σχεδιασμού τω video game γίνεται στο χέρι και χρειάζεται πολύ και εξειδικευμένο προσωπικό για να τον φέρει εις πέρας.

Στην αύξηση του κόστους παραγωγής των βιντεοπαιχνιδιών συμβάλλει και το γεγονός πως πλέον είναι σύνηθες το φαινόμενο πρωτοκλασάτοι σταρ του Χόλιγουντ να δανείζουν τις φωνές τους σε ήρωες των video games. Όλα αυτά, θα πρέπει να συνδυαστούν και με τη ραγδαία αύξηση του κόστους του μάρκετινγκ για το λανσάρισμα ενός video game.


enikonomia.gr